La vuitena nit de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél tanca amb dos detinguts a Manresa

149

Vuitena nit de protestes

La vuitena nit de protestes per l’empresonament de Pablo Hasèl passa per Manresa. Unes 200 persones es van concentrar a les 7 de la tarda a la Plaça Major i van anar fins a la caserna de la Guàrdia Civil. Un cop va acabar, els Mossos van detenir dos manifestants.

La pancarta que va presidir la mobilització deia “per un futur digne contra la repressió” i els manifestants la van dur passant per la Plana de l’Om, la Plaça Sant Domènec i la carretera de Cardona sota l’atenta mirada dels manresans que es creuaven.

En general, va ser una manifestació pacífica. Els manifestants llençaven algunes proclames com “Manresa és antifeixista” o “la policia tortura i assassina” mentre deixaven enrera el casc antic de la ciutat. Un cop van arribar a la seu del PSC a Manresa, van aturar-se i van llençar algun ou. Tot seguit, van continuar fent camí fins que van arribar davant de la caserna. Allà hi havia 3 furgonetes dels Mossos d’Esquadra i unes tanques que els separaven dels manifestants. Després d’alguna cridòria, el rap i la poesia van agafar el protagonisme.

Un cop va acabar el recital, els manifestants van llençar ous a les furgonetes i algun petard. L’únic moment de tensió es va viure quan van tombar la tanca i els agents dels arro van baixar de les furgonetes.

Poc després, els organitzadors, Arran i la plataforma Manresa contra la repressió, van donar per tancada la manifestació. Això sí, el raper va increpar els manifestants per no allargar-la i alguns van intentar cremar un contenidor, però els mateixos veïns van apagar el foc. Quan tot el peix estava venut, els Mossos van detenir dos dels manifestants. Segons els testimonis, ho van fer utilitzant la força.

Els presos mantenen el tercer grau

I mentre les protestes giraven entorn a la llibertat de Pablo Hasèl i els presos polítics, a Lledoners, el jutjat de vigilància penitenciària els deixarà mantenir el tercer grau. El magistrat de Manresa creu que han de poder seguir sortint de la presó mentre el Suprem resol el recurs. Argumenta que no es pot actuar en contra dels drets dels presos.

Si dimarts un altre jutjat de vigilància ja va prendre aquesta decisió pels casos de Carme Forcadell i Dolors Bassa, ahir el de Lledoners va posicionar-se pel que fa a Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Avui, en principi, prendrà la mateixa decisió per l’exconseller de Interior, Joaquim Forn.

Les sis interlocutòries són pastades i el jutge recorda que el Suprem NO es pot pronunciar sobre com s’ha d’interpretar la literalitat de la llei, que només preveu que s’aixequi un tercer grau si és un jutge qui presenta el recurs d’apel·lació. En el cas dels presos, és un recurs d’alçada contra una decisió administrativa i, per tant, no forma part de les excepcions.

Ara, la pilota és al terrat del jutge que ha de resoldre el fons del recurs. Mentrestant, els presos podran mantenir el tercer grau.