La UPC Manresa i antics alumnes de la mateixa universitat desenvolupen un prototip de respirador de baix cost que podria funcionar amb un equip mèdic mínim

156

L’aparell, batejat com a resUPCManresa, rondaria els 750 euros gràcies a que està fabricat amb materials de baix cost i utilitza programari lliure. Segons explica la universitat, en un comunicat, aquest prototip té prestacions superiors a les d’altres alternatives publicades. La idea és que pugui ser reproduïble arreu del món.

El projecte parteix d’una proposta de disseny oberta, amb hardware obert, especificacions mecàniques obertes, components de baix cost i fàcilment subministrables, i software lliure.

Entre les especificacions de l’aparell hi ha que, a partir d’un respirador tipus Ambu, el sistema de palanca es pot construir amb materials diversos, com el plàstic, l’alumini o la xapa, o fabricats per impressió 3D de baix cost. El control és senzill i, a més, l’aparell preveu una autonomia mínima de 30 minuts sense estar connectat a la xarxa elèctrica, un fet que permetria utilitzar-lo en trasllats o per fer front a interrupcions momentànies de subministrament elèctric.

La intenció és que es desenvolupi un sistema per informar en temps real l’estat de ventilació de diversos pacients perquè es pugui verificar la situació general.