La Trobada Jove de Sant Fruitós perfila les últimes propostes per acabar el Pla Local de Joventut

177

El sexisme, la precarietat laboral, els lloguers elevats, la falta de punts de trobada públics i l’escassa oferta educativa de graus superiors al municipi són alguns dels principals problemes als que s’enfronten els joves de Sant Fruitós de Bages -tot i que també s’extrapola a la majoria de municipis de Catalunya.

Aquests, doncs, són els principals eixos que marquen el nou Pla Local de Joventut 2018-2021 de Sant Fruitós, que vol plantejar escenaris i solucions als principals problemes amb què es troben els joves. Uns problemes que s’han visibilitzat a través d’entrevistes individuals a alguns veïns, tècnics i regidors, i que s’han complementat amb un qüestionari en línia, una visita a l’Instutut i una activitat participativa.

Però el punt clau per a acabar d’elaborar aquest projecte ha estat la trobada jove que s’ha fet aquest diumenge 3 de desembre al Nexe-Espai de Cultura. Una trentena de joves va participar al teatre-fòrum que s’ha organitzat per tal de traçar i dissenyar es punts finals del Pla. Així, la jornada consistia en una combinació d’esquetxos i una tertúlia posterior on s’identificaven els principals punts que s’havien tractat a la mostra teatral.

L’objectiu dels esquetxos és que el teatre serveixi de “mirall” als joves per identificar aquelles situacions de la vida quotidiana que ja s’han “normalitzat” però que en realitat s’haurien de canviar, i que és a través d’això que s’adonen que “no ha de ser així”. Ho expliquen la Laia i la Lorena, les actrius que van participar a la trobada:

Així, la Laia i la Lorena van fer tres mostres teatrals per reconèixer aquestes situacions. La primera, parlava del sexisme quan les joves surten de festa:

La segona mostra parlava d’una altra situació quotidiana: anar a buscar feina. Però la protagonista es troba amb diferents problemes: no té experiència remunerada, està estudiant, li ofereixen precarietat laboral i el tractament és desigual pel fet de ser jove. Escoltem-ho:

I en l’últim esquetx, les actrius mostren la importància d’espais públics de trobada pels joves i l’elevat lloguer dels locals:

A partir d’aquestes petites mostres teatrals, els joves que participaven a la trobada van haver d’identificar, en equip, els principals eixos. Es dividien en dos: d’una banda la participació i benestar juvenil, i per l’altra, la diversitat, l’escola i el treball. A través d’aquestes premises, van debatre i exposar alguns exemples de situacions que havien viscut. La jornada va acabar amb un berenar i la posada en comú de les propostes que van elaborar els propis santfruitosencs per a dissenyar com volen que siguin les polítiques de joventut en els propers anys.

Durant la trobada jove també es van sortejar dues entrades pel concert que Txarango farà a Sant Fruitós de Bages el proper mes de gener i una càmera Polaroid Kit Pic 300 per a la fotografia de Cristina Martin on demana un skate park al municipi. Ella ens ho explica:

(la imatge guanyadora de @hellocrisyt, pel concurs d’Instagram)

Aquesta trobada, doncs, culmina el Pla Local de Joventut, un projecte que planteja propostes per millorar la situació dels joves a Sant Fruitós. Ho explica Serio López, tècnic de joventut del Nexe, que assegura que el procés “és bastant llarg” però que el pla veuria la llum el gener del 2018. Escoltem-lo:

Així, tal com diu López, ara s’acabarà de redactar el projecte i es presentarà a la Generalitat de Catalunya.