L’edició 38 de la Transèquia, la caminada popular que recórrer la Sèquia des de Balsareny fins a Manresa, tindrà lloc el proper 6 març. Enguany presenta moltes novetats, per bé que l’organització encara no ha pogut tornar a l’essència de la caminada tot i que cada vegada s’hi va apropant més.

Parc de la Sèquia estarà una vegada més darrere l’organització d’aquesta tradicional caminada que té com a novetats l’absència de bicicletes i la sortida per franges horàries, com a més destacable. Tot plegat condicionat per la pandèmia, la qual no ha deixat encara tornar al format habitual. Laia Muns, coordinadora de la Transèquia, ho explicava ahir a La Central d’Ona Bages.

Una de les novetats també és que es suprimeixen els punts d’avituallament. Així doncs, l’organització el que farà és donar a cada participant una bossa amb les previsions des de l’inici del recorregut perquè cadascú s’autogestioni a on vol parar. A la bossa hi haurà també un got per poder-lo omplir d’aigua a les fonts que es trobaran al llarg del recorregut.

La 38a edició de la Transèquia també busca ser la més sostenible. És per això que els participants no trobaran contenidors al llarg del recorregut, sinó que rebran una bossa de deixalles per l’orgànica i un altre pels envasos. La idea és autogestionar les deixalles i prendre consciència de la cura de l’entorn.

Enguany les inscripcions s’han limitat a 350 participants per evitar aglomeracions i els participants s’hauran d’inscriure per franges horàries. Aquestes són bàsicament online, tot i que Parc de la Sèquia serà físicament alguns dies als municipis de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós i dues vegades a Manresa per donar la possibilitat de fer les inscripcions online.

Les inscripcions es van obrir el passat dilluns i ja s’havien registrat 207 persones.

Caràcter solidari de la Transèquia

La 38a Transéquia serà solidària amb Ampans i els diners recollits es destinaran al Servei Prelaboral d’Ampans. Un projecte que combina l’aprenentatge d’un ofici amb la recuperació i reciclatge de fustes en desús.

Un altre de les novetats de la Transéquia 2022 serà que s’ha creat una nova categoria de col·laboració, per aprofitar l’altaveu que dona la Transéquia per fer difusió cultural i turística d’un municipi diferent dels que hi ha entorn de la Séquia. Enguany el municipi amfitrió és Manresa, amb la celebració de l’any Ignasià.

L’altra part important de la caminada és la presència dels voluntaris, els quals va definir ahir Laia Muns com a “peça clau”. Enguany, n’hi haurà menys per l’abolició de les bicicletes i els punts d’avituallament, però se n’esperen igualment uns 200.

A banda, es recupera la Mini Transèquia, la festa per als més petits, que arriba a la seva 7a edició. Aquesta vegada serà diferent d’altres edicions, una mica més reduïda i espaiada. Caldrà inscripció prèvia.