Escala interior de la torre dels Soldats d'Avinyó. - Foto: SPAL / Diputació de Barcelona
Escala interior de la torre dels Soldats d'Avinyó. - Foto: SPAL / Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha enllestit els treballs de recuperació i adequació amb un cost de gairebé 134.000 euros.

Aquesta intervenció culmina el procés de restauració engegat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Unes obres que van començar amb l’excavació arqueològica del fortí i ha tingut com a objectiu consolidar i posar en valor el monument. Tot plegat, facilitarà la visita amb l’obertura d’un museu. 

A l’interior de la torre s’ha instal·lat una estructura metàl·lica que permet la visita i l’accés a diversos punts d’interès. El recorregut permet accedir a totes les obertures des d’on es llegien els senyals de les torres d’Artés i Sant Feliu Sasserra. La visita es completa amb un mirador situat al nivell del terrat que permet contemplar el paisatge que envolta la torre.

La primera pedra del projecte, però, ve de lluny. Entre el novembre de 2013 i el febrer de 2014, la Diputació de Barcelona va realitzar obres de consolidació d’urgència en diferents parts de la torre per garantir la seva estabilitat i supervivència. El maig de 2015 es va tancar l’etapa d’estudis previs i es va redactar un pla director per definir les actuacions que es durien a terme.

La torre dels Soldats és una edificació construïda la primavera de 1852 i que formava part de la xarxa de telegrafia òptica establerta per l’exèrcit liberal l’any 1848, durant la Segona Guerra Carlina. La torre formava part de la línia de Manresa a Girona per Vic i es comunicava visualment amb les estacions veïnes situades a Artés i Sant Feliu Sasserra.