La Tomacada reparteix més de 150 quilos de tomàquet

198

El tomàquet ha estat el protagonista, un altre any, de la festa de la Tomacada que s’ha celebrat aquest dissabte a la plaça de l’església de Sant Fruitós de Bages. Fins a 150 persones van participar a la festa on es van repartir 150 quilograms d’aquesta hortalissa. Un any més la festa ha augmentat participació amb 15 hortolans que han col·laborat en, almenys, una de les tres categories d’aquesta edició.

A la festa, doncs, es va organitzar un concurs on es premiava el tomàquet més pesat, el més original i el millor cistell. Així, Carles Pedra, amb un tomàquet de 1’116kg , es va endur el primer premi: un sopar a Can Ladis per a dues persones. Pel que fa als premis escollits per votació popular, a la categoria del tomàquet més original, Josep Ribera va guanyar un parell de vins D.O. Pla de Bages del Nou Celler. I, a la nova categoria d’enguany, el millor cistell de productes de l’hort era el de la família Badia-Vilà, qui es van endur productes de Cal Marquet. A més, posteriorment, es va sortejar el cistell entre els assistents.

No hi ha un secret per conrear el tomàquet més pesat. De fet, Carles Pedra, el guanyador d’aquesta categoria, explica que és fruit de la casualitat:

Ho ratifica també Josep Ribera, premiat amb el tomàquet més original. Ribera assegura que “no hi ha res escrit, ja que el que surt bé un any, pot anar malament el següent”.

Des de l’organització, Joan Ramon Badia valora molt positivament l’edició d’enguany i remarca l’èxit de participació:

També ho valora així l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. El Regidor de Cultura, Xavier Racero, assegura que ha estat “una jornada extraordinària en participació” i que estan “molt satisfets”. Així ho explica:

Tal com assegura Racero, una altra novetat d’aquesta edició ha estat que el sopar popular no genera residus: els gots i els plats eren reutilitzables, els coberts compostables i, a més, van repartir un tupperware per no tirar el menjar. Així, enguany s’ha consolidat una festa que, des del seu inici, l’any 2012, va néixer amb l’objectiu de promoure el consum de productes de proximitat. N’hem parlat amb Joan Bach, l’impulsor de la festa:

La Tomacada d’enguany, organitzada per la Junta de Regants Riudor i el Col·lectiu de Recerca Històrica, ha comptat amb el patrocini dels restauradors del 7 de SFB. Des del Museu de Sant Fruitós van col·laborar amb l’elaboració del sopar – que va comptar amb tomàquets amanits amb allí i julivert, ceba i formatge.

 

Imatges dels guanyadors de les tres categories, de Xavier Racero:

 

Imatges de la festa, de Ràdio Sant Fruitós: