La Tomacada de Sant Fruitós torna fomentant el consum de proximitat i el residu zero

185
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Festa de la Tomacada torna aquest cap de setmana a Sant Fruitós amb l’objectiu de fomentar el consum de productes de proximitat entre la població, i alhora premiar els hortolans que al llarg de l’any conreen els horts del municipi. La festa també es compromet amb el medi ambient i no generarà residus: els gots i els plats són reutilitzables, els coberts compostables i, a més, es reparteix un tupperware per no tirar el menjar.

Així ho explica el regidor de Cultura, Xavier Racero, que assegura que es treballa la proximitat des de tots els aspectes (tant pels tomàquets com pels establiments col·laboradors). Amb aquesta edició, doncs, Racero diu que volen “ser una referència del tomàquet i de l’hort“, ja que el municipi està immers en el projecte de l’alberginia blanca. Afegeix que la festa aposta també pel residu zero.

La festa popular gastronòmica començarà amb una visita familiar als horts a partir de les 7 del vespre per a nens i famílies. Paral·lelament, a la plaça, es farà una xerrada d’un hortolà expert en el cultiu del tomàquet. Seguidament, a les 8 del vespre a la plaça de l’església es realitzarà un concurs a l’entorn dels tomàquets i s’oferirà una sopar popular a base de tomàquets i botifarra.

El concurs, per segon any, tindrà 3 modalitats: el tomàquet més pesat, el tomàquet més original i el millor cistell amb productes de l’hort.

Els guanyadors es decidiran per votació popular entre el públic assistent i aquells que vulguin participar al concurs, caldrà que s’inscrigui prèviament a l’establiment Foto Isidre abans del 27 de juliol, o el mateix dissabte fins les 6 de la tarda, i porti 5kg de tomàquets a la plaça de l’església el mateix dia de la festa. A banda també es pot portar un cistell amb productes de l’hort per a participar en aquesta nova categoria de premis que es va introduir l’any passat. Tots els participants al concurs tindran dos tiquets gratuïts pel sopar popular. Les persones que no hi participin poden comprar els tiquets a Foto Isidre pel preu de 5€ i que inclou tomacada, botifarra, beguda i postres. A més a més, tots els participants a les visites i al sopar rebran un obsequi.

Aquest any, la festa està inclosa en el programa d’actes de la II Fira del Tomàquet de Manresa i està organitzada per la Junta de Regants Riu d’Or i el Col·lectiu de Recerca Històrica junt amb la col·laboració de Jordi HiFi, Cal Fusteret, Can Ladis i el Nou Celler.