La setmana en cinc minuts

167
Concentració a Manresa per condemnar l'assassinat d'una dona de 34 anys. Foto: ACN
Concentració a Manresa per condemnar l'assassinat d'una dona de 34 anys. Foto: ACN

L’assassinat d’una dona de 34 anys deixa consternats Manresa i el Bages

El passat dia 14 d’abril moria assassinada, presumptament a mans de la seva exparella, un dona de 34 anys a Manresa. L’endemà es va convocar un acte de rebuig a la plaça Major de la capital del Bages on hi van participar representats de tots els partits polítics representats al consistori, ciutadans a nivell particular i el conseller d’Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani. Precisament, la víctima treballava en aquest departament.

La dona assassinada va ser trobada al seu pis amb evidents signes de violència. L’exparella va intentar suïcidar-se. Posteriorment, va ser detingut i posat a disposició del Mossos un cop va rebre l’alta hospitalària. Després, des del jutjat se n’ha ordenat l’ingrés a presó sense fiança.

L’ajuntament de Manresa i AMPANS amplien el conveni per recuperar les varietats autòctones de la vinya al Bages

L’ajuntament de Manresa i AMPANS han ampliat el conveni del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià engegat el 2018 en què també hi participa el Consell Regulador Pla de Bages. El president de la Fundació AMPANS, Sebastià Catllà, el president de de la DO Pla de Bages, Joan Soler, i el regidor de ciutat Verda, Pol Huguet, van fer una visita sobre el terreny per comprovar l’estat del projecte ara que s’ha ampliat el conveni. Aquest permetrà fer una cerca de varietats autòctones de vinya de la comarca del Bages i l’estudi de noves tècniques de cultiu i vinificació. Gràcies a això, els cellers de la DO Pla de Bages obtindran noves bases de fusta per cultivar.

La CUP vol repensar un nou model de mobilitat ferroviària per tota la comarca

El que volen fer ara és repensar el model de mobilitat ferroviària a tota la comarca i recuperar una vella  proposta d’ampliar el servei del passatgers i mercadaries des de Manresa passant per Sallent i Súria aprofitant l’existència d’unes vies.. Els cupaires demanen obrir el focus a tota la comarca i no centrar-se només en la ciutat de Manresa.

Per un cantó, Guillem Cabra, de Fem Poble a Sallent, explica que la via es podria estendre per sis municipis bagencs (Manresa, Sallent, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Callús). En total, 22 quilòmetres de ramals que FGC ja té construïts per transportar la potassa. I per l’altre, Roser Alegre, de Fem Manresa, acusa l’ajuntament de Manresa de “tirar pel dret” i no haver consultat res.

Althaia i la Joviat tornen el plaer de menjar a persones que no poden empassar ni mastegar

Althaia i l’escola Joviat han creat un projecte basat en impressores amb tecnologia 3D per ajudar a persones que tenen problemes per mastegar i empassar aliments a recuperar el plaer de menjar. Les impressores tenen l’estètica exterior d’un forn o d’un microones i a través d’unes càpsules són capaces de crear plats amb el sabor i la textura adequats perquè les persones amb disfàgia els puguin gaudir.

El projecte es podria aplicar també a altres patologies com el càncer. De moment, les persones que han tastat aquests plats s’han mostrat encantades.

L’homenatge al músic Jordi Fàbrega centra els actes de la setmana cultural a Sallent

Sallent ha engegat els actes d’una setmana cultural que s’allargarà fins el proper 25 d’abril en què l’homenatge al músic Jordi Fàbregas hi tindrà un gran pes. Fàbregas era una persona molt important pel poble i la cultura sallentina.

L’homenatge comptarà amb un acte institucional i la participació de totes les entitats culturals i la imatgeria de la població. També hi seran presents els seus familiars. La Setmana Cultural comptarà també amb espectacles d’humor, teatre, circ… Per alguns actes caldrà fer reserva prèvia.