La setmana en cinc minuts

149
Una dona llegint la contraportada d'un llibre. Foto: ACN
Una dona llegint la contraportada d'un llibre. Foto: ACN

Els gremis de llibreters i floristes valoren positivament la diada de Sant Jordi

Els gremis de llibreters i floristes han fet una valoració molt positiva de la diada de Sant Jordi d’aquest 2021. Des del gremi de llibreters, esperen arribar al 60% del què van facturar fa dos anys. Aquesta xifra es correspon a les expectatives que s’havien plantejat. La seva presidenta, Carme Ferrer, va mostrat la seva sorpresa per la gran quantitat de gent que va sortir al carrer. Va manifestar que algunes parades “no donaven l’abast”.

Per la seva part, el gremi de floristes calcula que van vendre uns quatre milions de roses. Segons Joan Guillén, el seu president, en bona part és per “l’absència d’intrusisme” que hi havia en edicions anteriors. La majoria de parades es van quedar sense existències a mitja tarda. La rosa que més es va vendre va ser un cop més la vermella.

Plataformes del Bages i el Moianès tanquen files contra els macroprojectes d’energies renovables

Associacions ecologistes del Bages i el Moianès tanquen files contra els macroprojectes de camps d’energies renovables a la comarca i han fet front comú contra projectes com els de la Grevalosa, on s’hi volen instal·lar molins de vent, o Els Tres Tossals, Riols, de Palà de Torroella, on s’hi volen instal·lar plaques fotovoltaiques.

Proposen als Ajuntaments que es facin forts davant dels macroprojectes que presenten les empreses i que aprova la Generalitat sense parlar-ne abans amb el territori. Les mocions que han escrit i que ja han presentat a gairebé tots els pobles preparades per anar als plens parlen de revisar el POUM i demanar a la Generalitat que canviï la llei perquè els pobles puguin dir la seva abans d’aprovar o no cada projecte. També han presentat instàncies per via administrativa on plantegen un seguit de reptes municipals perquè els pobles es blindin davant d’aquests projectes.

La idea de fer arribar els Ferrocarrils a Súria, Sallent i Santpedor agafa força

Manresa canviarà per complet el mapa de les estacions i en tindrà una de nova. Es tracta d’una inversió d’entre 40 i 60 milions d’euros que arriba després de 50 anys de l’última. Les reformes permetran que hi hagi una parada a prop d’un punt estratègic com el CAP Bages. La previsió és que les obres s’executin entre el 2023 i el 2025 i duraran tres anys.

Tot i això, diferents veus s’han alçat perquè Ferrocarrils continuï amb la vista posada a la Catalunya Central i activi les vies que ja estan instal·lades i arriben a Súria, Santpedor i Sallent. La CUP ho reclamava fa uns dies i ara el secretari del Col·legi d’Arquitectes a la Catalunya Central, Enric Masana demana que les obres a la capital del Bages no limitin les possibilitats per la resta de la comarca.

El Departament de Justícia reivindica la figura d’en Caracremada com a exemple de la memòria democràtica

La Consellera de Justícia, Ester Capella, va reivindicar la figura del maqui Ramon Vila Capdevila, conegut com a Caracremada, com a exemple de la lluita antifranquista durant la visita que va fer al municipi bagenc de Castellnou de Bages. Capella en va recordar la seva trajectòria tant a Catalunya com els anys que va passar a França. També es va comprometre a seguir treballant per a la memòria democràtica i el record i l’honor de totes aquelles persones que van lluitar contra el franquisme. Capella va lamentar que el reconeixement no és tan gran com hauria de ser.

L’alcalde de la població, Domènec Òrrit, va aprofitar la visita de Capella per demanar suport en la reparació de les figures de l’antic alcalde de vila Josep Soler Colldeforns i també d’en Joan Castellana que va ser l’únic veí de la població executat al camp de la Bota.

Santpedor vol treure les tifes de gos del carrer amb la campanya ‘Qui la fa la caga’

L’Ajuntament de Santpedor ha posat en marxa la campanya ‘A Santpedor, qui la fa la paga’ amb l’objectiu és conscienciar als santpedorencs de la importància de mantenir nets els espais comuns. La campanya neix de les queixes dels veïns arran de trobar-se pixats i tifes d’animals pels carrers del poble. La regidora de Salut Pública, Núria Martínez Amat, explica que és un problema persistent i defensa als que sí netegen.

La Policia Local formarà part de la campanya. Segons el cap del cos municipal, Josep Vilaseca, començaran fent una tasca pedagògica i si es troben amb reincidents els multaran.L’Ajuntament també donarà ampolles d’aigua per diluir els pixats a qui les demani.

Si els projectes que hi ha sobre la taula tiren endavant, Bages i Moianès podrien acumular 300.000 panells solars

La CUP de la Catalunya Central advereteix que el Bages i el Moianès podrien acumular fins a 300.000 panells solars. De fet, a Castellfollit del Boix, Navàs i Calders ara se li suma Sant Fruitós que, segons explica el portaveu de l’entitat Som Natura Pla de Bages, Fidel Grandia, ja té aprovades 150 hectàrees de plaques solars repartides al voltant d’un polígon industrial que no es farà servir perquè el seu sòl és més car.

Per fer front a aquesta situació, el diputat cupaire Dani Cornellà ha tret pit del pacte que han fet amb Esquerra Republicana per fer una moratòria de tots els camps d’energies renovables projectats. Diu que l’objectiu és canviar la llei 16/2019 que dona via lliure a les empreses per presentar projectes. Mentrestant, l’esquerra independentista presenta als Ajuntaments on hi tenen representació un seguit de mocions per modificar els POUM i posar pals a les rodes d’aquests projectes.