La setmana en 5 minuts

50

Es detecten 227 càncers colorectals a la Catalunya Central gràcies al programa de cribratge

Aquesta és la xifra total de càncers colorectals detectats des de 2016 al Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès. Tot i això, la pandèmia va fer aturar el projecte, per tant, hi ha hagut una reducció de diagnòstics. S‘han realitzat 5MIL colonoscòpies en els sis anys de programa. La seva coordinadora, Anna Arnau, assegura que el programa ha salvat moltes vides i ha accelerat molt els processos. 

El programa es dirigeix a persones d’entre 50 i 69 anys d’edat, i sense antecedents de patologia o familiars. La participació al programa és voluntària. 

Preocupació pel baix cabal de les fonts del Moianès i la presència de nitrats.

L’estudi l’ha presentat el grup ecologista el Fanal. Va començar a fer-se l’any 2020 i tenen la voluntat d’ampliar-lo durant els pròxims anys. De moment s’han inventariat 48 fonts de les quals s’han estudiat els cabals d’aigua. Així ho explicava Jordi Espuny, geòleg membre del Fanal.

Des del grup ecologista destaquen que els resultats són un toc d’atenció i que cal estar alerta a l’evolució tant de la manca de caval en algunes fonts i fer tasques de prevenció perquè no apareguin nitrats a més fonts.

Pèrdua de cultius com el gira-sol per l’excés de porcs senglars

La pagesia demana potenciar la caça i que el govern no apliqui polítiques agràries tan restrictives. La invasió russa d’Ucraïna i l’aturada de les importacions d’aquest país, ha evidenciat la dependència de Catalunya del gira-sol. Fa uns anys el cultiu d’aquest tipus era important, però el descontrol dels senglars va fer canviar la situació. La Unió de Pagesos també critica que s’obligui a deixar terres en guaret, sense sembra Toni Vescompte és membre d’Unió de Pagesos.

Davant d’aquesta situació, l’oli de colza creix com a una alternativa al de gira-sol, ja que no agrada tant als porcs senglars. Des d’Unió de Pagesos defensen que en situacions excepcionals com l’actual, amb la crisi econòmica i la guerra d’Ucraïna, és necessari apostar per la producció local i de proximitat.

La façana de Cal Soler llueix els nou murals reivindicatius del 8 de març

Nou artistes santvicentines van crear el que representa per a elles la lluita feminista. L’acció té el nom de “Finestres empoderades” i es va començar a preparar a finals de novembre, coincidint amb una pintada inicial del col·lectiu de Fem Lluita a la façana de Cal Soler. Dues de les participants, Tània Luque i Sara Subirana, expliquen que hi podrem trobar. 

Totes elles han pintat sense embits i amb un estil totalment propi en la lluita contra els estereotips i la defensa d’una societat més igualitària.

El 7è Festival Ex Abrupto es celebrarà el dissabte 9 de juliol a Moià

El festival, que ja està consolidat com a referent d’art contemporani a Catalunya, busca tornar a l’essència trencadora posant sobre la taula propostes que reflexionen sobre la identitat de gènere. Així ho explicava Eudald Van der Pla, un dels directors del festival.

El festival comptarà com a cap de cartell amb la pianista Clara Peya. També tindrà nous escenaris com l’Auditori Sant Josep i el centre A Cobert. Aquest any seguirà la tradicional sessió gratuïta de tatuatges, on els assistents es podran tatuar la icona del festival. Al mateix moment, els artistes convidats faran música electrònica experimental i industrial al Parc Francesc Viñas.

El Baxi Manresa passa per sobre del Morabanc Andorra

Els Manresans van guanyar al Nou Congost amb una diferència de 34 punts, 94 a 60. Una nit especialment encertada pels bagencs, quatre jugadors del Baxi van superar els dobles dígits: Vaulet (11), Maye (13), Moneke (13) i Francisco (13). L’equip va convertir 14 triples i va estar especialment brillant tant en atac com en defensa.

Els 4500 espectadors que van assistir al Nou Congost van poder gaudir d’una victòria davant d’un Morabanc Andorra que no aconsegueix sortir de la zona de descens.