La setmana en 5 minuts

102

Una trentena de camions van iniciar una marxa lenta des de Manresa fins a Barcelona

La setmana ha estat marcada per les protestes dels camioners per protestar contra el preu del combustible. Els transportistes diuen que la situació és “inviable” i denuncien que se senten “menyspreats” pel govern espanyol. Un dels participants, Miquel Àngel Ruiz, explica el perquè de tot plegat.

 

Els preus del combustibles han escalat fins a límits històrics. Fa mig any, per anar de Catalunya a Bilbao un camioner gastava 600 euros. Actualment, el preu ha pujat a 1.100. Ara el govern central confia en tancar un acord amb les petrolieres i abaixar els preus.

Sallent dona llum verda als incentius per instal·lar plaques solars

L’Ajuntament de Sallent ha aprovat les bases per a les subvencions per instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum en habitatges i petit comerç del poble. Ha sigut una decisió que ha generat consens, ja que els partits de l’oposició també hi han votat a favor.

També s’ha iniciat el nou sistema de recollida de residus. Des del 21 de març s’han anat instal·lant els contenidors, i ja es poden obrir amb targetes electròniques. El nou model és mixt amb el porta a porta pels grans productors i un sistema de contenidors intel·ligents per la resta de la població. A part d’això, els sallentins i sallentines rebran un kit de material que consistirà en un cubell reixat per a la fracció orgànica, bosses compostables, magnètic per la nevera i dues targetes electròniques per obrir els contenidors.

Neix la Xarxa de Pobles Creatius per donar suport a la creació de projectes culturals

Està formada per la unió de 14 municipis de la Catalunya Central, i la seu principal és a Avinyó. De fet, la iniciativa l’ha impulsat la residència d’artistes Cal Gras, d’Avinyó. L’objectiu és donar suport a la creació de projectes artístics, culturals i creatius, aportant ajuda econòmica, cedint espais municipals i també programant i fent difusió dels projectes artístics que neixin d’aquesta iniciativa. Ho deia el director artístic de Cal Gras, Quim Moya. 

En la convocatòria de suport a la creació d’arts escèniques han rebut més d’una cinquantena de projectes, finalment s’han seleccionat 7. Un d’aquests serà seleccionat per mostrar el seu treball a la Nau Ivanow de Barcelona.

La cursa de la dona de Manresa aplega unes 800 persones en un ambient més festiu que competitiu

Va ser la primera en condicions normals des de 2019 i hi van participar unes 800 persones entre adults i infants. Primer es va fer la cursa dels més patits, i més tard va començar el plat fort: la cursa de 5 km. Un recorregut circular que va començar i acabar a la plaça de la font de les Oques. Anna Bové, una atleta professional del Futbol Club Barcelona i que prové d’Igualada, va ser la primera dona classificada i la tercera en categoria absoluta. Per ella, però, el dia era més festiu que competitiu:

A nivell masculí el primer en arribar va ser Constant Messiaen, un estudiant francès de la FUB. Un cop acabada la cursa gran, es van fer diverses actuacions de música i dansa i, finalment, es van lliurar els premis als guanyadors de les diverses categories.

El Baxi Manresa passa a quarts de final de la Lliga de Campions amb una victòria plàcida.

Es jugava la classificació a quarts jugant contra el Tofas Bursa turc al nou congost, i la nit no va poder ser més rodona. El resultat final va ser de 85 a 70, i va fer vibrar un Nou Congost a vessar amb un total de 4.850 espectadors. L’equip va començar potent amb un parcial de 19 a 9. El partit es va igualar en els següents quarts, però aquesta distància inicial va acabar desgastant a l’equip visitant.

Amb aquesta victòria l’equip bagenc passa de ronda com a primera de grup, cosa que significa que tindrà el factor camp en la següent ronda de la competició. El rival de quarts de final serà l’Unicaja Màlaga, dotzè classificat a la lliga Endesa i es disputarà l’onze de maig a les set de la tarda.