La setmana en 5 minuts

87

Un miler de persones es concentren a Manresa pel 8M amb el clam: “les feministes som aquí”

Durant el 8 de març, manifestacions feministes van ocupar els carrers dels municipis de tot el Bages en defensa de la dona i els seus drets. A Manresa, la concentració va començar a la Ben Plantada, i va seguir un recorregut que no va poder passar per davant de la comissaria de la Policia de Manresa, ja que el carrer estava tallat. Una de les membres del comitè 8M, Gemma Tomàs parlava de la resposta de Manresa.

 

La concentració va acabar a la plaça de l’Ajuntament. Allà, es va reproduir un vídeo denúncia i els col·lectius van encendre una foguera al mig de la plaça per simbolitzar la cremada del patriarcat.

Un treball conjunt entre Sor Lucía Caram i Open Arms, farà que recullin 200 refugiats en avió

Han organitzat aquest dissabte un vol privat fins a Varsòvia per recollir Ucraïnesos que fugin de la guerra. De les 200 persones, una setantena es quedaran a Manresa. Lucía Caram i el seu equip, juntament amb Open Arms i el pare Àngel, tenen previst organitzar un segon vol en els propers dies. Sor Lucia Caram explica com es dividiran.

 

Paral·lelament, Manresa engega una campanya per coordinar les accions en solidaritat amb el poble ucraïnès. Marc Aloy, alcalde de la ciutat, va explicar els principals objectius de la iniciativa:

 

Nou pobles del Bages i el Moianès en prealerta per la sequera al sistema Llobregat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va posar en prealerta de sequera el sistema del Ter-Llobregat. Els municipis afectats que s’abasteixen d’aigua directament del sistema Bages-Llobregat són: Sallent, Avinyó, Artés, Calders, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Rajadell i Castellfollit del Boix.

Actualment, les reserves dels embassaments del Llobregat i el Ter es troben al 54 % de la seva capacitat. Però encara no s’ha decidit utilitzar cap mesura de restricció de l’aigua que afecti el ciutadà. Ara mateix, s’està estudiant l’ús de recursos no convencionals, posar en marxa l’activació de pous de sequera i l’aigua regenerada.

Urbanisme tindrà l’última paraula de la decisió sobre el Cogulló Solar Plant de Sallent

El projecte d’ICL per instal·lar plaques solars al runam de Sallent haurà de ser validat en última instància per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central. La modificació del pla urbanístic de la mineria del Bages del passat mes de febrer, va obrir la porta a la instal·lació d’energies alternatives al runam.

La Comissió demanarà definir molt bé la duració de la instal·lació, ja que el lloc on s’han de col·locar les plaques és un runam que l’empresa té l’obligació d’acabar eliminant. ICL va posar damunt la taula un avantprojecte que ara ha de desenvolupar i concretar.

Jordi Savall homenatjarà Sant Ignasi de Loiola amb un concert a la Seu de Manresa

El músic i, probablement, igualadí més internacional ho farà amb un concert únic el 3 d’abril. Serà un repàs a través de la música de la vida de Sant Ignasi de Loiola, amb cançons que parlen i retraten la seva època. Tot això dins d’un espai extraordinari com la Seu de Manresa. Així ho explicava Jordi Savall:

 

El repertori que s’interpretarà Juntament amb els músics de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, es titula “Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi”. Aquest serà l’acte que inaugurarà la cinquena edició del festival Espurnes Barroques, que tindrà 20 concerts més.