La setmana en 5 minuts

87

L’any passat a Manresa s’hi van fer un 16% més de crims que en el 2020

El percentatge es troba per sobre de la mitjana a Catalunya, un 10,6%. Són dades del Ministeri de l’Interior, que va publicar el balanç de criminalitat del 2021. El tipus de delicte que més ha crescut a Manresa són els homicidis i els assassinats. A nivell català, on més ha augmentat el nombre de delictes és a Manlleu amb un 35,1%, seguit de Vic amb un 32,4%.

Tot i això, la comparativa està distorsionada, ja que l’estudi va començar el 2020, per tant, s’ha fet comparant dades extretes en un moment d’excepció, pel fet que el confinament estricte va ser just aquell any.

Suspès el judici a les 10 encausades pels fets de la vaga general del 8M del 2019

S’havia de celebrar entre aquest dimarts i dimecres a Manresa s’ha ajornat fins al mes de setembre. L’advocada de la defensa d’Alerta Solidària Eva Pous explicava a Ona Bages els motius de l’ajornament del judici.

Totes deu s’enfronten a penes d’entre 1 i 3 anys de presó  i a una multa conjunta de 23.000 euros. La fiscalia les acusa d’un delicte de desordres públics, danys i atemptat contra l’autoritat. Des del grup de suport “Hi Érem Totes” la portaveu, Alba Gual, ha afirmat que demanen l’absolució d’aquest judici que qualifiquen de polític.

Navàs s’oposa al tancament d’oficines bancàries al poble

El Consell Municipal de la Gent Gran de Navàs va organitzar una recollida de signatures en contra del tancament de les oficines bancàries i caixers automàtics al poble. Aquestes mesures han resultat especialment perjudicials per la gent gran, que rep molta menys ajuda i atenció personal per part dels bancs. També perjudica greument a la gent amb mobilitat reduïda, que es veu obligada a desplaçar-se per poder gestionar els seus diners. El Consell defensa que totes les persones han de tenir garantit el dret als serveis bancaris amb independència de les seves habilitats digitals i de la localitat on visquin.

Conjuntament amb la col·laboració de tots els comerços del poble s’han recollit un total de 1.734 signatures. En els últims 12 anys han tancat més de 5.000 oficines arreu de Catalunya.

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat declarat Espai amb Cel Nocturn de Qualitat

L’equipament va néixer l’any 2004 a partir d’un gran incendi que va cremar 27.000 hectàrees i, des d’aleshores, s’ha convertit en un referent en la divulgació de l’astronomia. Va ser el primer observatori astronòmic en obrir-se al públic de tot Catalunya i ara les seves condicions l’han convertit en un referent. Ho explicava el seu responsable, Toni Guntín.

En el cas de Castelltallat, el municipi de Sant Mateu de Bages, que és on pertany, està desplegant un pla de prevenció contra la contaminació lumínica que suposarà una reducció de gasos amb efecte hivernacle del 60%.

Els Traginers de Balsareny tornen a ocupar els carrers

La festa aquest any ha sigut més especial si cap, ja que ha sigut el primer esdeveniment popular sense restriccions per la pandèmia de la comarca. Milers de persones van assistir-hi, i la festivitat va acabar sense cap incidència.

S’hi van poder celebrar totes les activitats principals al carrer. Va començar dijous amb la festa pels infants i l’obertura de la taverna del traginer. Divendres van continuar els jocs infantils i es va fer el correfoc. Al vespre va haver-hi sopar i concerts. Dissabte s’hi va fer una exposició fotogràfica, la cavalcada dels traginers joves i actuacions de dansaires. Per acabar el dia va haver-hi el correfoc i l’espectacle piromusical. L’últim dia de la festa, diumenge, va començar amb el mercat artesà, la demostració de la ferrada d’animals, el guarniment de carruatges i la tradicional gran cavalcada. Per tancar la festivitat, es van fer les curses al castell per a totes les edats amb ases, ponis, mules i cavalls.

El Baxi Manresa es queda sense Ismael Bako per unes setmanes amb una lesió a la mà.

El pivot Belga té un trencament de la placa plantar de la mà esquerra. La lesió se la va fer durant el partit a casa contra el Gran Canària el passat 16 de gener, arran d’un mal aterratge després d’una esmaixada. Bako va poder jugar tots els partits des de llavors, però en els darrers entrenaments s’ha ressentit i ha preferit parar.

El jugador no ha viatjat amb la selecció de Bèlgica en les finestres FIBA per poder recuperar-se del tot. El club ha emès un comunicat que informa que estarà de baixa unes setmanes, així que no se l’espera pel pròxim partit contra el Fuenlabrada el pròxim 5 de març.