La setmana en 5 minuts

133

El curs escolar vinent començarà una setmana abans del que era habitual.

Serà un primer mes de setembre amb horaris reduïts que començaran a les 9 del matí i acabaran a la 1 del migdia. Ho va anunciar aquest dijous el president de la generalitat Pere Aragonès:

Encara que la jornada escolar acabi a la 1 continuarà havent-hi servei de menjador a les 3 i activitats extraescolars fins a les 4 de la tarda sense cost. Aragonès va dir que el canvi s’ha fet amb motius pedagògics, buscant evitar la desconnexió entre cursos escolars.

Adéu a les mascaretes en exteriors i en els patis de les escoles.

El dijous 10 de febrer va deixar de ser obligatori portar mascaretes en exteriors i en els patis dels col·legis. Des del 24 de desembre de l’any passat que no es podia fer. Aquesta mesura es va implementar per evitar el màxim nombre de contagis durant les vacances de Nadal, però finalment s’ha pogut treure a causa de les dades positives de la pandemia. Durant la setmana també s’han eliminat els cribratges massius entre els alumnes. Les escoles Santpedorenques ho veuen amb bons ulls:

Tot i l’optimisme, la presidenta del Comitè Científic Assessor per la COVID va recordar que ara cal no relaxar-se en excés i observar com evoluciona la pandèmia després de la reobertura de l’oci nocturn.

Una jutgessa de Manresa tomba la proposta d’Iberpotash per complir una sentència de l’any 2014. 

La proposta s’havia de presentar per acatar la sentència del 2014 que condemnava tres exdirectius de les mines per un delicte de contaminació d’aigües. Els obligava a restaurar ambientalment una vintena d’aqüífers de la comarca. Però una jutgessa de Manresa ha trobat insuficient la proposta presentada per Iberpotash i l’ha denegat. Exigeix que l’empresa recuperi els nivells de salinitat natural i ha donat un termini d’un més per presentar un nou document.

Enllaçat amb el runam salí, el del Fustret de Súria podrà fer-se més gran que el del Cogulló. La Generalitat ha donat llum verda per poder-lo fer créixer en alçada i superfície cap al vessant sud. És la solució que ha donat la govern davant la demanda de l’empresa de disposar de manera temporal d’un espai pel retard en la construcció del nou col·lector de salmorres.

L’edifici del Pont Aeri té els dies comptats i s’hi farà un projecte de renaturalització.

L’Ajuntament de Manresa enderrocarà la mítica discoteca Pont Aeri, l’antiga Krono’s. En total, es recuperaran 6 hectàrees de terreny. L’objectiu és renaturalitzar la zona per restablir la biodiversitat pròpia del lloc i augmentar la seva riquesa, fent créixer el número d’espècies animals i vegetals.

Un cop acabat el projecte, l’espai servirà com a zona d’estudi, vigilància i recerca de la natura. De fet, diversos centres educatius han col·laborat amb el projecte.

 

El Baxi Manresa aconsegueix la primera victòria al Top-16 de la Lliga de Campions després de vèncer el Darussafaka turc.

El partit, que es va disputar al Nou Congost, va acabar amb un resultat més còmode del que es va veure a la pista, 89 a 75.  Un mal primer quart on els visitants van arribar a posar-se a només 4 punts, va fer patir als de Pedro Martínez. I és que els bagencs havien marxat amb 18 punts a favor al descans.

El Baxi aconsegueix la primera victòria després de caure en el primer partit contra el també turc Tofas Bursa. 

Balsareny tornarà a celebrar la seva tradició més icònica: els Traginers.

L’any passat es va haver de cancel·lar per la pandèmia, però no fallarà aquest any. La festa serà del 17 al 20 de febrer, i serà el primer gran esdeveniment popular sense restriccions que se celebrarà al Bages.

Es podrà celebrar per l’aixecament de les restriccions de l’oci nocturn. Es preveu una assistència d’entre 5.000 i 7.000 persones a la cavalcada de diumenge. El que no se celebrarà després de mig segle per la falta de personal és el Rebost del Traginer, que es substituirà per la Taverna del Traginer.