La sega i l’onada de calor augmenten el risc d’incendi

177
Foto. Agents Rurals. Màquina empaquetadora cremada

Ja són 3 els incendis provocats a la zona de Sant Fruitós aquest mes. L’últim va ser dimarts de la setmana passada en un camp, provocat per una màquina empaquetadora de palla. Es van cremar 2’3 hectàrees agrícoles i els bombers el van apagar en una hora i mitja.

Xavier Jovés, coordinador de Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Bages, ha explicat en declaracions a ràdio Sant Fruitós que les altes temperatures i el període de sega afavoreixen el risc d’incendi. Algunes mesures que ha proposat per prevenir els focs són: programar la sega juntament amb els controls per part de l’ADF, fer un bon manteniment de les màquines i procurar que hi hagi punts d’aigua a prop.

Tot i això, Jovés ha fet entendre que les mesures a vegades són complicades perquè els pagesos tenen molta feina i que a més el temps de sega és diferent per cada un d’ells, cosa que fa difícil programar els controls. A això s’hi suma que el cereal ha crescut poc aquest any i la màquina ha de segar més arran de terra. L’onada de calor i la humitat relativa baixa, augmenten encara més el risc de foc.

L’incendi més important va ser el 6 de juny, que va arrasar 25 hectàrees de rostoll, bosc, cultiu i una petita massa forestal. El 24 de juny també n’hi va haver un altre que va cremar 2 hectàrees de cultiu a Torroella de Baix.