La sallentina Neus Sunyer i l’escola finlandesa

201

La Neus Sunyer ha estudiat a Sallent, des de la llar d’infants fins al batxillerat, moment en què va decidir prendre’s un temps abans de començar la universitat. Va estar sis mesos fent d’au pair a Finlàndia, de desembre a juny, i aquesta setmana ha rebut la visita d’una part de la família que la va acollir al poblet de Nivala.

Quan estava a Finlàndia, cuidava el nét de la coordinadora de totes les escoles del poble. Això li va permetre visitar-ne tres, dues de 40 alumnes i una de 300. El primer que li va cridar l’atenció van ser els 45 minuts de classe seguits de 15 minuts de descans “per jugar, córrer, i després tornar a la classe”.

Pel que fa a les assignatures, es va trobar amb les més convencionals, com ara mates o llengües, però també hi havia costura, fusteria… Al contrari que aquí, “no necessites haver-t’hi d’apuntar fora de l’escola. Tots saben tocar el piano, veus nens de sis anys fent servir la serra, i nenes i nens amb màquines de cosir”. La Neus es va quedar ben sorpresa amb el sistema educatiu finlandès, el va trobar “genial”. I a més, tenint en compte que és totalment gratuït, inclòs l’àpat del migdia.