La Sagrada Família de la Bauma, una joia modernista que Castellbell no vol perdre

152
La Sagrada Família de la Bauma vista des de la llera del Riu Llobregat. - FOTO: Joel Peña
La Sagrada Família de la Bauma vista des de la llera del Riu Llobregat. - FOTO: Joel Peña

La Sagrada Família de la Bauma

Conduint per la C-58, a punt de canviar el Bages pel Vallès Occidental hi ha una sortida a l’esquerra que porta a la Bauma. Es tracta d’una antiga colònia tèxtil a la llera del Llobregat que, com a tants altres pobles de la comarca, va proliferar després que al 1859 dos industrials, Narcís Roca i Francesc Llubià, la fundessin. Era la primera colònia tèxtil de Castellbell. Durant gairebé cent anys, la fàbrica va estar en actiu passant per diferents mans fins que a la dècada dels 60 van posar fi a la producció.

Ara és un petit nucli de Castellbell amb la característica que s’ha anat fent gran a banda i banda del Llobregat. Allà, entre cases, botigues i algun bar hi ha una joia del modernisme català: La Sagrada Família de la Bauma. És una església declarada Bé cultural d’interès local que va ser construïda en la primera dècada del 1900 pel contractista d’obres manresà Joan Tarrats. Per ser exactes, el bisbe de Vic, el Doctor Torras i Bages, la va inaugurar al 1908.

La Bauma a principis del segle XX.

El deteriorament de l’església

Des de llavors, la colònia es va convertir en barri i la fàbrica va tancar. L’església, però, va mantenir-se perenne i impertèrrita. Al 2017, els veïns de la Bauma van veure que l’estructura s’estava deteriorant i van començar a moure’s per evitar que el pas dels anys seguís afectant a la Sagrada Família. Van recollir signatures i, finalment, l’Ajuntament va demanar ajuda a la Generalitat per poder rehabilitar el temple.

Un any més tard, l’Ajuntament va començar a fer els tràmits per poder-la rehabilitar. Finalment, el projecte que va tirar endavant és el d’una obra de dues fases que costarà 298.000 euros i la Generalitat en subvenciona 85.000. I tot plegat mentre el consistori intenta allargar 25 anys més la cessió de l’església, que és propietat del bisbat de Vic.

La Sagrada Família de la Bauma al 1978. – Fotografies Ronart

Situació actual

A l’octubre de l’any passat, la primera fase de l’obra va quedar tancada, però la segona fase encara no ha començat. L’Ajuntament intenta buscar vies de finançament mentre els veïns de la Bauma, units per l’associació Amics de l’Església de la Bauma, demanen que les obres s’acabin d’una vegada.

En les últimes setmanes, l’alcaldessa, Montserrat Badia, i la regidora d’Urbanisme, Tina Barbero, s’han reunit amb el bisbe de Vic per trobar una via de finançament que puguin assumir les dues parts.