La reconeguda periodista Gemma Parellada serà al CLAM per parlar de la relació entre mòbils i guerres

145

L’Espai Plana de l’Om acull aquest dissabte, 28 d’abril, a les 12 del migdia, el cinefòrum “Minerals de sang, viatge  al punt zero de la tecnologia”. Comptarà amb l’autora del reportatge, la periodista Gemma Parellada, que amb aquest treball periodístic va obtenir el Premi DevReporter. Completarà el debat Carme Altayó en representació de Justícia i Pau, entitat que promou la campanya #ConflictMinerals.

L’acte forma part de la programació de la 15a edició del  CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, que enguany té com a temàtica de reflexió “La revolució tecnològica i el bé comú”.

El debat s’endinsarà en parlar d’aquests minerals que surten de la guerra, travessen quilòmetres i capes digitals, sigil•losament, i arriben a la nostra tauleta de nit, sense que siguem conscients del que tenen al darrere. La gran paradoxa del món hiperenllaçat d’avui és que els aparells intel•ligents que fan possibles les connexions gairebé permanents surten de zones on es disputa una guerra. Les seves vendes no només financen les milícies i exèrcits, sinó que mantenen viu el conflicte.

El debat promet ser viu i molt directe, ja que Gemma Parellada és reportera a l’Àfrica subsahariana, on porta una dècada recorrent, escrivint i vivint; el seu treball s’ha emès i publicat en diversos mitjans internacionals i porta la corresponsalia de diversos mitjans estatals. Les seves aportacions es reforçaran amb Carme Altayó, membre de Justícia i Pau Catalunya que presentarà la campanya #ConflictMinerals. Es tracta d’una campanya de Justícia i Pau per donar a conèixer la relació que hi ha entre els productes tecnològics i els conflictes armats i violacions de drets humans als països on s’extreuen els minerals necessaris per a la seva fabricació.

Tant la campanya com la investigació de Gemma Parellada serveixen  per conèixer la situació de les localitats mineres, les opinions de persones que extreuen el mineral, el transporten i el comercialitzen i també de la societat civil congolesa per tal de veure com es pot posar mesures de control en aquest lucratiu negoci.

Aquest acte compta forma part de la programació de la Casa Flors Sirera i compta amb la col·laboració del Consell Municipal de Solidaritat i la Diputació de Barcelona.