La potassa podria perjudicar el sòl de les terres al lloc de l’accident del tren

173
Molta potassa s'ha filtrat al sòl i el pot perjudicar

L’accident de tren que va acabar amb 40 tones de potassa vessades a La Sèquia i als camps de darrere d’Ampans, pot provocar danys medi ambientals més enllà de l’afectació en primer moment a l’aigua del canal. Els tècnics estan preocupats per la possibilitat que la potassa vessada pugui perjudicar el sòl i intoxicar-lo de tal manera que sigui molt difícil de recuperar per al cultiu.

El biòleg i regidor de Medi Ambient de Santpedor, Josep Illa, afirmava sobre l’accident del tren de mercaderies de dissabte que “es va vessar molta més potassa al camp que a l’aigua. Cal veure com afectarà i esperem que la pluja, si és moderada, ajudi a dissoldre més la potassa”. Illa també ha assegurat que no hi ha manera que l’incident acabi “afectant a les persones”, i s’alegra que l’accident “tingués lloc en una zona més aviat erma i de fàcil accés. Hagués sigut molt pitjor si hagués passat a la zona d’horts d’uns metres més endavant, on hi ha moltes parcel·les amb vegetació i gent treballant-hi”.

Els tècnics medi ambientals seguiran analitzant mostres de terra del lloc els propers dies per veure com afecta el vessament de potassa al sòl, un cop s’ha normalitzat la situació pel què fa al canal de La Sèquia. Pel què fa als vagons de tren descarrilats, ja se n’han retirat 6. S’espera retirar la resta en els propers dies i fer operativa de nou la via a partir de dimarts.