La Ponència d’energies renovables aprova el macroprojecte de parc solar a Palà

245
Pla general del Pla del Riols, al Bages, amb una nena amb bicicleta. Imatge del 29 de març del 2021. (Horitzontal)

En els últims mesos el municipi de Palà de Torroella està preocupat per la instal·lació d’un macroparc amb 30.000 plaques fotovoltaiques al Pla de Riols. Tant és així, que ha sorgit una plataforma veïnal que mostra el seu rebuig al projecte batejat amb el nom 3 Tossals.

Aquesta iniciativa de ForestaliaBluePROM (Mataró) estava aprovada, però s’havia de validar per un grup d’experts o ponents. Doncs aquests experts han decidit tirar endavant el projecte i això ha creat més indignació al municipi que pertany al nucli de Navàs.

A la vall d’Hortons, al terme de Navàs, hi viuen una vintena de famílies en masies disseminades. Algunes d’elles s’hi van establir fa anys, quan la zona estava pràcticament despoblada i, en aquest indret, van apostar per l’agricultura ecològica i l’agroturisme. És el cas de la Jennifer Knight, productora d’oli d’oliva ecològic fet a partir de la corbella, una varietat d’olivera autòctona del Bages que, fins fa pocs anys, estava en risc d’extinció.

Un dels portaveus de la plataforma Salvem el Pla de Riols, Adrià Duarri, explica que no troben lògic que l’energia es produeixi lluny dels pols de consum.

A més dels veïns, l’Ajuntament de Navàs també hi està en contra i ja van informar de la seva postura a la Ponència d’energies renovables que, malgrat tot, ha donat el seu vistiplau. Per això, l’alcalde, Salvador Busquets, assegura que l’Ajuntament buscarà “les vies que calguin” per evitar que el projecte ocupi terrenys agrícoles.

 

Segons la plataforma, un dels principals impulsors del projecte és l’empresa Forestalia, liderada per l’empresari Fernando Samper, un dels creadors de Grupo Jorge d’alimentació –líder del sector porcí- i que acumula nombroses denúncies per irregularitats laborals.