L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, va comprometre’s a canviar el nom de la Plaça Gran, com es va aprovar al ple del passat mes d’octubre, al ple ordinari d’ahir. Va ser el primer ple de l’any i només comptava amb un dictamen i dues mocions. L’oposició va aprofitar que l’ordre del dia no anava gaire carregat per posar a prova l’equip de govern. El ple va durar poc més d’una hora i la major part va anar destinada a les preguntes de l’oposició. 

El primer ple ordinari de l’any a Santpedor va tenir poc contingut. L’oposició va aprofitar que l’ordre del dia només tenia un dictamen i dues mocions per plantejar una bateria de preguntes a l’equip de govern. El ple va durar poc més d’una hora i les preguntes van ocupar la majoria del temps.

9.000 € de multa a l’empresa Somic

El dictamen era la resolució definitiva per multar amb 9.000 € a l’empresa Somic, encarregada de la restauració de Cal Clarassó. Aquesta multa ja es va debatre a altres plens i tots els grups s’hi van mostrar favorables perquè l’empresa va demorar 18 dies la finalització de les obres respecte el que deia el contracte. L’únic grup que va votar en contra va ser Santpedor en Comú Podem. El seu líder, Jesús Puig, va proposar buscar més alternatives.

El líder de Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig

Tot i les reticències dels comuns, el punt va quedar aprovat i es multarà Somic. 

Una moció de rebuig a la sentència de la JEC i una altra per reclamar millores en les infraestructures

La primera moció que es va presentar servia per mostrar rebuig a la sentència de la Junta Electoral Central espanyola que va inhabilitar el president Quim Torra. Tots els partits s’hi van votar a favor, menys Progrés Municipal. El seu líder, Ferran Tarazona, va explicar que seguint la línia del grup durant el mandat es van abstenir perquè no volen tocar la política general. D’altra banda, Santpedor en Comú Podem sí va votar a favor, però va criticar que la gestió de Quim Torra al capdavant de la Generalitat paralitza el país.

La segona moció era una denuncia a la mala gestió de les infraestructures que connecten el Bages amb Barcelona i va tenir consens absolut, igual que al consell d’alcaldes del Bages, on es va signar.

L’examen de l’oposició a l’equip de govern

La CUP va aprofitar que l’ordre del dia no era gaire dens per examinar l’equip de govern. Van formular dues preguntes per escrit. Volien saber si dues de les mocions que es van aprovar el passat mes d’octubre s’estaven tirant endavant. La primera va ser sobre el canvi de nom de la Plaça Gran per Plaça Gran 1 d’octubre i l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, va comprometre’s a fer-lo el mes que ve després d’haver consultat amb els veïns de la plaça i haver obert un període d’al·legacions. La segona pregunta va ser per conèixer si l’equip de govern estava aplicant accions contra el canvi climàtic i a favor de les mobilitzacions. El regidor de medi ambient, Josep Illa, va explicar un seguit d’accions que està fent l’Ajuntament en aquest sentit.

A part d’aquestes qüestions, la CUP va formular més preguntes orals. La més destacada demanava a l’equip de govern si feia un seguiment de la gestió de la llar d’avis de Can Jorba perquè, diuen, s’ha constituït una secció de l’Acció Sindical del Bages. Aniol Vila és el líder del grup a Santpedor.

El líder de la CUP a Santpedor, Aniol Vila

A través d’una nota, la secció sindical assegura que s’està vulnerant el conveni laboral, però no especifica com. La regidora d’Acció Social, Laura Tarradellas, va respondre que sí periòdicament es celebren sessions de seguiment i que si hi ha qualsevol vulneració es pot avisar l’Ajuntament. A més, va assegurar que no té constància de la secció del sindicat a la residència.

La regidora d’Acció Social de Santpedor, Laura Tarradellas

Progrés Municipal també va aprofitar per demanar dues coses a l’equip de govern, la primera va ser quan tindran un despatx propi els grups de l’oposició i la segona per què el ple del passat 24 de desembre va ser d’urgència. Ho va explicar el seu líder, Ferran Tarazona.

El líder de Progrés Municipal a Santpedor, Ferran Tarazona

Sobre els despatxos, Xavier Codina va explicar que estaran a l’edifici de Ca l’Arola i tan bon punt estiguin llestos per utilitzar els hi donaran les claus.