Pla mitjà d'un grup de veïnes de l'immoble

La PAHC denuncia que més de quaranta veïns de Manresa es poden quedar al carrer en deu dies. El jutge ha ordenat el desallotjament del bloc, on hi viuen una quinzena de menors i persones amb pocs ingressos.

Tots els veïns del blog tenen una situació complicada. Alguns d’ells diuen i expressen que no són delinqüents i la única cosa que volen fer és viure. L’edifici, propietat d’un gran tenidor, estava deshabitat quan la PAHC el va ocupar el gener de 2018. Els veïns ja es van enfrontar a un judici, l’octubre de 2019, i el van guanyar. La propietat, un gran tenidor, el va recórrer i ara seran desallotjats.

La mateixa PAHC reconeix que la resolució els ha agafat per sorpresa i exigeixen a les administracions que facin alguna cosa. “Per a Manresa seran 41 persones de cop al carrer”, recalca Berni Sorinas, portaveu del col·lectiu, tot denunciant que a més de fer-los fora s’ha imposat una multa de 450 euros a cada adult que, si no paguen, els pot dur a la presó. 

A tot això des de la Pahc diuen que l’única solució és incorporar l’immoble al parc públic d’habitatge per poder adquirir un lloguer social. 

A tot això. Què en diuen els veïns? Doncs estan atemorits. La Wassima, per exemple, és una de les inquilines més veteranes al bloc. Explica que sola, amb dues filles, va ser l’única alternativa que va trobar per subsistir.

Per altra banda hi ha el Mohammed que està pendent de la seva cinquena operació de cor. L’Asmae no es pot aixecar de la cadira de rodes. La Louisa, amb 85 anys, cobra 300 euros de pensió.

A banda de les residències, al mateix bloc de pisos la PAHC també hi té ubicada l’Escola de Joves, una escola d’alfabetització de dones i un espai de l’Escola Popular. Sorinas qualifica de “salvatjada” una sentència de desnonament com aquesta en plena pandèmia. Segons la PAHC ara l’única solució és que el bloc passi a formar part del parc públic d’habitatges, ja sigui mitjançant la seva compra o l’expropiació. 

Els veïns, a més, tenen un segon front obert. El primer judici es va fer al jutjat penal, però la propietat també va presentar denuncia administrativa, pendent encara de data de judici i que podria comportar més sancions pels veïns.