La pagesia alerta de la pèrdua de cultius com el gira-sol per l’excés de porcs senglars. Demanen potenciar la caça i que el Govern apliqui polítiques agràries menys restrictives. La  invasió russa d’Ucraïna ha provocat l’aturada de les importacions procedents d’aquest país i ha evidenciat que, a Catalunya, hi ha dependència de gira-sol. Però fins fa uns anys el cultiu de gira-sol era força important a Catalunya.  Josep Mas és el responssable de Fauna Salvatge d’Unió de Pagesos

La situació va canviar amb el descontrol de la fauna salvatge que, en el cas de la Catalunya Central, és especialment greu, degut a que molts camps estan envoltats de bosc i són ideals com amagatall per als porcs senglars. Per això, els pagesos demanen que s’incentivi la caça, ja que consideren que ara és l’única manera de controlar la fauna. A banda, des del sindicat, també s’insisteix en la importància d’aplicar mesures menys restrictives. En aquest sentit, Unió de Pagesos critica que s’obligui a deixar terres en guaret, sense sembra Toni Vescompte és membre d’Unió de Pagesos.

Des d’Unió de Pagesos defensen que en situacions excepcionals com l’actual, amb la crisi econòmica i la guerra d’Ucraïna, és necessari apostar per la producció local i de proximitat.

 

Mentre hi ha cultius que es deixen de plantar a Catalunya, n’hi ha d’altres que creixen. És el cas de la colza, que en els últims tres anys, s’ha disparat un 15%. Efectivament, l’oli de colza es destaca com a possible alternativa a l’oli de gira-sol. La raó és que no agrada tant als porcs senglars i, per tant, és més fàcil de cultivar. A més, des de la Unió Europea també s’estan duent a terme mesures per incentivar aquest tipus de cultiu i d’altres com el blat de moro. Joan Rovira és un dels tres productors principals d’oli de colza de Catalunya. 

L’oli de colza, és un producte molt apreciat a Europa, però que a Catalunya no es troba a les lleixes dels supermercats perquè encara arrossega mala fama per un episodi d’intoxicació dels anys 80 en què van morir més de 3.000 persones. Tot i això, es tracta d’una alternativa a l’oli de gira-sol que, segons Unió de Pagesos, permetria reduir la dependència amb altres països.