La néta dels primers masovers de Ramon Casas: “Sant Benet és un lloc que m’estimo”

125

La Carme va néixer a Sant Benet. Els seus avis van ser els primers masovers de la família Ramon Casas. No té records d’aquells primers anys d’infantesa, però ho reviu a través de les memòries de la seva mare. Quan hi passeja, explica on va néixer o on va aprendre a caminar. Però els records propis que té d’aquell indret són d’uns anys més tard: quan hi anava a jugar amb les amigues.

“El pare, amb una nena petita, no podia atendre la terra i la mare havia de cuidar la casa i atendre les visites”, explica la Carme. I és que quan tenia un any i mig d’edat, tots tres es van traslladar a Navarcles, d’on realment se sent. Així, la família Grané va ocupar-se de les terres de Sant Benet. Però el llegat de la família de la Carme encara hi és present.

“Sentimentalment és un lloc que m’estimo”, assegura, ja que la seva mare va saber transmetre-li les vivències de la família a aquell indret. Ens ho explica ella mateixa, en una petita entrevista que li hem fet, on fa un repàs del què hi ha viscut i de la relació de la família amb Ramon Casas:

La seva història és la primera que recull el projecte “El meu Món Sant Benet“, que ha encetat la Fundació Catalunya-La Pedrera per celebrar els 10 anys de Món Sant Benet. De moment, des d’aquesta primavera, el projecte ha recullit vivències de casaments, estades o anècdotes. Des de l’organització, animen a tots aquells que hi han viscut algun moment entranyable a compartir-ho amb ells. Imatges com la de la família de la Carme, que data del 1908, o de la família Martí Munté que hi va viure una temporada, són algunes de les històries que ja s’han recollit a la cronologia del web del projecte.

La festa a Món Sant Benet serà el dissabte 30 de setembre amb una jornada de circ, clown i dansa conduïda pel dramaturg manresà David Pintó, amb visites al monestir i a Fundació Alícia i el gran concert de jazz de ‘La Locomotora Negra’.

 

Imatges de Carme Sidera a Sant Benet en un projecte de la Residència Ibada.