Navarcles ha celebrat, un any més, la seva fira per excel·lència: la Monacàlia, la fira de l’Abat. La festa és una recreació històrica que recorda la relació mil·lenària entre el municipi i el monestir de Sant Benet de Bages. Tots els veïns es bolquen per tornar a l’època medieval, amb representacions teatrals i ambientació històrica als carrers. Enguany ha estat la 16ena edició de la fira i, com cada any, ha incorporat novetats sense perdre l’essència. Així, la Monacàlia Nen ha ampliat superfície i ha canviat la ubicació a la Plaça Aguilar, els oficis s’han consolidat i se n’han presentat de nous –com el funcionament d’una màquina de batre–, i s’ha donat a conèixer el nom de qui interpretarà el paper de Ricardis durant els dos propers anys. Serà la navarclina Lídia Vendrell Puigmitjà que va rebre el nomenament, tal com marca la tradició, per part de l’actriu que l’interpretava fins ara.

L’edició d’enguany, però, ha deixat un gust “agredolç” per la pluja, ja que dissabte a la tarda es van haver de suspendre les actuacions. No obstant, un assolellat diumenge va fer reviure la fira, que va omplir els carrers de Navarcles de visitants. L’alcalde del municipi, Llorenç Ferrer, assegura que l’edició d’enguany ha deixat un gust “agredorç” per la pluja de dissabte però que la valoració és positiva, ja que diumenge va remuntar. També afirma que s’han reforçat diferents espais i que el resultat ha estat positiu. Escolteu-lo:

També ho considera així el regidor de Cultura, Eduard Blanco:

D’aquesta forma, van poder gaudir de les parades d’artesania i gastronomia, de la mostra d’oficis, de les activitats pels més petits i, sobretot, de les recreacions històriques vinculades a la història de Sant Benet i que mouen més d’un centenar de persones –els balls de les bugaderes i la verema, el Carmina Burana i les Zíngares; el teatre que mostrava la dependència de la Corona, el cobrament del Delme i el Casament de Sal·la i Ricardis; l’actuació de l’Escola de Música i els crits dels venedors ambulants. A més, també s’ha presentat la música de la primera dansa que ha de formar part de la banda sonora de la Monacàlia composada per Pere Tió.

Alguns dels visitants valoren la fira:

Així, malgrat la pluja de dissabte, la 16ena edició de la fira de la Monacàlia va ser tot un èxit.

Un nou espai pels més menuts

L’edició d’enguany consolida els oficis i amplia l’oferta d’activitats, així com la superfície de la fira. Des del consistori consideren “un encert” la nova ubicació de l’espai infantil, la Monacàlia Nen, ara se situa a la Plaça Aguilar.

Així, els més petits van poder gaudir de la fira amb activitats de tota mena. Des d’un laberint i un taller d’escuts medievals, fins a un pont tibetà, una tirolina, tresors amagats i catapultes. I com ja és costum, el corral del monestir apropava els animals als visitants. També s’hi van exposar dibuixos del monestir de Sant Benet de Bages i dels nobles Sal·la i Ricardis, així com maquetes de castells, que van fer els alumnes de l’Escola Pública Catalunya de Navarcles.

Es consoliden els oficis i s’incorporen novetats

Ja fa dues edicions que la Monacàlia va guanyar visibilitat en oficis. A part de la bugaderia i l’ofici del ferro, s’hi incorporava l’ofici relacionat amb la llana, amb un corral d’ovelles on s’ensenyava a tondre, cardar i filar la llana. Al centre del poble també s’hi ha fet una demostració d’elaboració de carn de porc, tal com es feia a pagès després de la matança, que s’ha rostit i s’ha pogut degustar. També s’ha mostrat com es tenyia la roba amb elements naturals, com es feia el sabó i els perfums, com es fa un matalàs i tot el cicle del blat, des que es cull fins que se’n fa pa, incloent el funcionament d’una màquina de batre.

La bugadera explica com es tenyia la roba abans:

Les activitats paral·leles

Un dels èxits de la Monacàlia també és el taller d’experiències amb tastos monacals que enguany arriba a la 11ena edició. Es va fer dijous al vespre, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas, per començar a escalfar motors pel cap de setmana.

Els restaurants de Navarcles (Restaurant Agustí, Can Patoi, Cal Muntané i la Fundació Alícia – Món Sant Benet) van explicar els ingredients típics de l’època i van elaborar diferents plats inspirats en la cuina monacal. Així es va fer un tast de sam coreà, vi piment esferificat, almadroc, farcellet cruixent, entrepà de cansalada i piruleta de xocolata, així com un còctel de cava i diferents cafès.

A banda, els restaurants navarclins es van unir un cop més per a oferir durant els dos dies de fira un menú monacal inspirat en les receptes que els monestirs han anat elaborant al llarg del temps.

La fira també va comptar amb la 19ena trobada de col·leccionistes de plaques de cava de la Catalunya Central, el concurs de Pesca “Fira de l’Abat” i una trobada d’Autocaravanes.