La Generalitat alerta que si no plou en les properes setmanes, l’estiu podria ser un dels més complicats pel que fa a incendis

181
Fotografia: Miquel Codolar
Fotografia: Miquel Codolar

Buch va avisar que aquest 2019 ja portem més hectàrees cremades que en tot el 2018

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va advertir ahir a la Comissió d’Interior del Parlament que “si no plou aquest mes de juny podríem haver d’encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys”. Buch va posar èmfasi en el canvi en la metodologia de treball, passant d’un model reactiu a un de proactiu.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va destacar que on més ràpidament s’incrementarà el perill d’incendi si no plou seran els dos extrems del país, les comarques de l’Empordà i l’Ebre. I si el juny resulta sec, l’increment del perill esdevindria “generalitzat a tota la zona amb un clima mediterrani més accentuat”.

Buch i Jordà van destacar que el 2018 l’afectació per incendis forestals va ser “molt baixa” amb 140 hectàrees cremades, però que si no plou en les properes setmanes la situació aquest any podria ser més complicada.

Buch va apuntar que “venim d’un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012”, i que “a dia d’avui, portem més hectàrees cremades que en tot el 2018”. Jordà va indicar que el nivell de risc d’incendis a Catalunya és moderat, a excepció dels dos extrems.

En aquesta campanya, Interior destinarà 17,2 milions d’euros a personal, vehicles i material, i Agricultura 15,2 milions en actuacions de prevenció i despeses de personal.