La Fumera de Sallent arriba carregada de força per aglutinar totes les edats

167

La festa s’ha proposat aglutinar un ampli ventall de sallentins, per construir una festa intergeneracional, popular i participativa

La segona edició de La Fumera – La Festa Major Alternativa de Sallent – arriba amb força. Enguany la festa s’allargarà un dia més, del dimecres 9 de setembre fins el dilluns 14. L’èxit de l’any passat, la primera vegada que Sallent gaudia d’una festa major gratuïta, popular i participativa al centre del poble, fa que els organitzadors prevegin repetir-lo i augmentar-lo.

Com a punt principal, la coordinadora de La Fumera s’ha proposat aglutinar a la festa gent de totes les edats, “per trencar la mentalitat que és una festa només per a joves”. Així, han potenciat i creat actes per a tots els públics, com el Temperi, la dormida popular, el primer toc de sirena i el ball de diumenge. També s’ha apostat pels concerts de nit, amb dos caps de cartell referents de la música dels Països Catalans: ZOO i Pirat’s Sound Sistema.

La Fumera mantindrà el format que va iniciar l’any passat, amb la divisió del poble en tres colles: la Bòbila, la Fàbrica Vella i les Culleres. Així, tres setmanes abans de la festa els barris ja s’organitzen per preparar les estratègies i es palpa una rivalitat sana a Sallent. A banda, tot i que l’any passat ja es van veure més de 200 camises de les colles, l’organització n’ha tornat a posar-ne més a la venda, que segueix a bon ritme.

El Temperi és un dels actes que més importància prendrà aquest any, el divendres 11 de setembre. Nascut com una rua de les colles pel centre del poble per fer soroll i fer-se sentir, enguany amplia horaris i activitats. Començarà amb un dinar popular de cada colla, organitzat per elles mateixes. A la tarda es donarà el tret de sortida al Temperi, on les colles hauran d’aconseguir col·locar les seves banderes als altres barris i on hi haurà jocs i competicions entre elles.

L’oci nocturn també pren rellevància, amb un cartell de concerts des de dimecres fins diumenge. Els més destacats són els de divendres i dissabte, amb ZOO i Pirat’s Sound Sistema. ZOO és una banda de hip-hop rock i ska del País Valencià que amb el seu primer disc, Tempestes vénen del sud, ha tocat als escenaris més destacats del circuit musical català aquest 2015. Pirat’s és un clàssic ja del reggae dancehall més canalla i, com la cervesa, allà on van triomfen.

La Fumera continua el seu projecte de crear una Festa Major Popular, pensada i feta per a que totes les sallentines en gaudeixin. Tot i que la majoria de persones que formen part de l’organització són joves, cada cop s’hi sumen més persones i col·lectius de totes les edats, com l’AMPA del Torres Amat, el FAES i el grup de suport de Sallent de la PAHC Bages. L’esperit de La Fumera és fer brotar una festa intergeneracional on totes les persones s’hi sentin còmodes i hi trobin un espai.

L’eix polític principal de l’edició d’enguany serà la reivindicació del dret a un habitatge digne per a tothom. La coordinadora de La Fumera destaca que “tot allò que fem o deixem de fer és polític i per tant, tot i estar de festa, podem canviar el nostre entorn i denunciar allò que ens sembla injust”. Per això, no resten al marge de les problemàtiques actuals d’habitatge i precarietat.