La font que va ser el “centre neuràlgic” de Santpedor durant segles

197
La Font de les Escales
La Font de les Escales

La historiadora Mireia Vila, responsable de l’arxiu municipal, ja va explicar fa uns dies al programa Plaça Gran de Ràdio Santpedor la importància que durant segles va tenir l’espai de la Font de les Escales, que ha guanyat els primers pressupostos participatius de Santpedor. A falta de rius cabalosos, aquest era el principal punt de recollida d’aigua de la gent del poble, i per això era el nucli d’activitat social, el “centre neuràlgic” del poble.

No va ser fins al segle XX que Santpedor va obtenir de la Mancomunitat de Catalunya el permís per poder utilitzar l’aigua de la sèquia per a l’ús domèstic. La portada d’aigua va relegar la font de les escales a un espai d’esbarjo, que es va anar degradant amb el temps, fins que el 1978 es va cobrir d’asfalt per permetre el pas de vehicles entre el carrer Passeig i la plaça de la Font. Vila explica que sota el quitrà ha quedat perfectament conservat l’espai originari.

La veïna del carrer Santa Anna Rosa Guitó va explicar quin record guarda d’aquelles escales i la font que brollava, i que recorda amb un aspecte deixat.

Les pots sentir aquí:

També pots veure aquí el vídeo en què el regidor de Joventut i Patrimoni Ferran Balcells explica què implica la proposta que ha guanyat la votació:

La Font de les Escales s’han obert temporalment al públic en dates assenyalades per fer-hi visites culturals, tant al brollador com a les mines per on circula l’aigua. Dissabte que ve, 6 de maig, es podran tornar a visitar en el marc de la jornada “Santpedor en flor”.