Sant Fruitós de Bages ha viscut un any més la seva festa per excelència: la Festa de l’Arròs. Aquest any, però, és el primer que manca una de les figueres més importants de la diada: Josep Noguera, conegut com a Fusteret, que va ser cap de la colla dels cuiners -un càrrec que li ve de família i que ara recau en el seu fill Genís- i que va morir fa un any. I és que la seva absència s’ha fet notar i per això, l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, va  recordar-lo juntament amb el seu fill Genís i els assistents durant la benedicció de l’arròs:

Així, el record del Fusteret va ser present durant tota la festa, sobretot entre els cuiners. Sota la direcció del seu fill Genís, van començar a preparar l’àpat comunitari des de primera hora del matí. I és que es van repartir fins a 3.200 racions d’arròs -sense comptar els 350 plats del concurs d’arrossos- que van omplir el Bosquet al migdia. Per fer-ho, van utilitzar 335kg d’arròs, 72kg de conill, 150kg de costella de porc, 72kg de llagostins, 250kg de sípia, 100kg de musclos de roca, 15kg de pèsols, 200kg de ceba, 10kg de pebrot verd, 30kg de pebrot vermell, 60kg de tomàquet, 15kg d’alls, 18kg de sal i 50 litres d’oli d’oliva.

Però, quin és el secret d’aquestes paelles? En Bonifaci és un dels cuiners i assegura que el secret per fer una bona paella d’arròs són uns ingredients de qualitat i, sobretot, un bon sofregit. Això si, explica que dos caps de setmanes abans ja preparen els ingredients i el mateix dia ja s’hi posen des de les 8 del matí. També ens explica quin és el procés per fer-la:

Els cuiners no van ser els únics que des de primera hora del matí treballaven al Bosquet. I és que els pintors que participaven al 43è Concurs de Pintura Ràpida ja segellaven les seves teles i buscaven l’indret idoni per començar a pintar. I, els més matinadors, feien cua per recollir els tiquets de l’arròs i esmorzaven a base de botifarra.

Centenars de persones entre visitants, puntaires, participants al concurs de paelles, comerciants muntant la paradeta i gegants d’arreu de Catalunya omplien el Bosquet i la Plaça Alfred Figueras en una diada que culimava a les dues del migdia amb el dinar popular d’arròs. Les autoritats i els convidats arribaven en comitiva a la pista del Bosquet per a beneïr l’arròs i fer l’homenatge a la parella de la festa. Enguany els escollits van ser Salvador Carpio i Irene Guerra, que van servir l’arròs el 1968 -una tradició que aleshores formava part del festeig entre parelles.

Seguidament, i després de les paraules del president del Consell Comarcal, Agustí Comas, i de recordar la figura de Josep Noguera, el mossèn Théophile va beneïr l’àpat i es va repartir entre els comensals. Explica que “repartir l’arròs és un acte de germanor pel poble” ja que es basa en ajudar als pobres:

El punt final el van posar els gegants de Sant Fruitós de Bages amb els seus balls.
Escolteu l’entrevista que vam fer a l’alcalde, Joan Carles Batanés, i el regidor de Cultura, Xevi Racero:

 

Aquí teniu algunes imatges (escollides a l’atzar) que participen al concurs d’Instagram amb l’etiqueta #FestaArrosSFB2018: