La Festa de l’Arròs ho té tot llest per repartir 3.200 racions

148

El mes de febrer és sinònim d’arròs a Sant Fruitós de Bages, sobretot el diumenge de Carnestoltes -que al municipi es celebra la setmana següent. Però ja des que comença el mes, els veïns s’endinsen en uns dies on aquest aliment és l’autèntic protagonista.

Com l’any passat, es preveu repartir 3.200 racions d’arròs entre els assistents -fins llavors se’n preparaven 3.000- en una diada que també recordarà la figura d’Alfred Figueras. I durant els deu dies previs -ja des de l’1 de febrer-, la festa compta amb un gran nombre d’activitats relacionades amb l’arròs i el vi. A més, el mateix dia hi haurà fins a 22 paredetes i propostes tradicionals de la cultura catalana com els gegants, els concursos de pintura, les sardanes i les puntaires.

Les novetats de la festa: Alfred Figueras

Com us dèiem, en motiu de l’any Alfred Figueras 2018, una part del merxandatge que es vendrà està dedicat al pintor santfruitosenc. Es tracta d’imants i punts de llibre dedicats a Figueras i, també, en homenatge als gegants del municipi, pel preu d’1,5€ als punts oficials -Juli Modes, Seti, Mitja Mitjó, Prat Homs Sabaters i, el mateix dia, a l’estand de l’Ajuntament. També hi haurà, com ja és costum, la gorra i el drap oficials dels cuiners de la festa per 14€ i 5€ respectivament.

Un altra activitat són els premis del Concurs de Pintura Ràpida. L’edició d’enguany incorpora un premi honorífic Alfred Figueras dotat amb 700€ que se suma als, ja habituals, primer, segon i tercer premi. Aquesta serà la 43ena edició d’un concurs que es durà a terme durant tot el dia. Això si, les inscripcions seran de 8 a 10 del matí, el mateix diumenge, al Nexe-Espai de Cultura.

Però el pintor santfruitosenc encara tindrà més pes durant la festa: durant tot el dia es projectarà un videodocumental amb imatge inèdites on apareix el pintor participant en la festa. Serà al Nexe-Espai de Cultura. A banda, a 3/4 de 12, la historiadora i experta en la vida i obra d’Alfred Figueras, Assumpta Sala, oferirà una xerrada en el mateix espai.

Des del consistori asseguren que amb aquestes accions, i les que es duran a terme durant el transcurs de l’Any Alfred Figueras, es podrà crear consciencia de la importància que va tenir aquest pintor no només pel municipi. A més, això ajudarà a documentar més la seva vida i obra per la posteritat.

Però la sostenibilitat és un altre punt important de la festa. Com ja es va fer a la Tomacada, tot el material que s’utilitzarà pel dinar serà compostable. Així, es repartiran 3.000 bosses amb tot el contingut biodegradable -que contenen el plat, la ració d’arròs, pa, una taronja i els coberts. Per tant, un cop acabat l’àpat, el material va íntegrament al cubell de la orgànica.

Les racions d’arròs: els ingredients

Per segon any, es repartiran fins a 3.200 racions d’arròs que permetran als assistents poder gaudir de la festa amb tots els sentits. Per fer-ho necessitaran 335kg d’arròs, 72 kg de conill, 150kg de costella de porc, 72kg de llagostins, 250kg de sípia, 100kg de musclos de roca, 15kg de pèsols, 200kg de ceba, 10kg de pebrot verd, 30 kg de pebrot vermell, 60kg de tomàquet, 15kg d’alls, 18kg de sal i 50 litres d’oli d’oliva.

El que no hi pot faltar

Seguint la tradició de fer un homenatge a parelles de la Festa de l’Arròs, enguany es farà un reconeixement a una parella que va servir-lo l’any 1968.

Però l’activitat estrella serà el concursos d’arrossos, on hi poden participar 18 colles. Del seu arròs en podran menjar fins a 300 persones. La novetat d’aquest any és que el jurat és de luxe: la cuinera Pilar Purtí, el cuinr de la Fundació Alícia Marc Puig-Pey i la jove cuinera manresana participant del Masterchef junior Núria Serra. A tall d’anècdota, Serra comentava que per primer cop serà ella qui jutgi, ja que al concurs televisiu sempre li ho feien a ella.

I, finalment, destaca també el concurs de fotografia. L’objectiu és el de reflectir la varietat d’experiències i moments que es poden captar en imatges durant la festa. Així, es vol que els assistents captin aspectes rellevants, anecdòtics i singulars de la diada, així com racons i singularitats, tot sota l’etiqueta #FestaArrosSFB2018 a Facebook o Instagram. Es poden presentar fins a un màxim de tres fotografies en colors, en blanc i negre i també l’aplicació de filtres o retoc fotografic. Només entraran a concurs les que s’etiquetin i publiquin entre l’11 i el 25 de febrer, i es podrà votar fins el 5 de març.

El cartell

Els principals trets distintius del cartell són el color groc, la forquilla amb el gra d’arròs i les quatre barres. És obra del pregoner d’enguany, Pep Creus, que ens explica el significat:

A banda, dimecres 7 de febrer es va celebrar la Festa de l’Arròs Infantil al Monsenyor Gibert.