La febre boletaire també ha arribat al Bages

295

La febre per anar a buscar bolets és una tendència que avui dia s’ha estès per tot Catalunya i també al Bages. Les abundants pluges han fet que els aficionats i experts en la matèria hagin sortit a buscar-ne més de l’habitual.

Actualment es poden arribar a trobar fins a 26 varietats diferents d’aquest bolet a casa nostra, algunes de les quals han aparegut aquesta primavera per primer cop en molts anys a Catalunya. Però realment, que és un bolet? Un estudiant de biologia ambiental a la Universitat Autònoma de Catalunya Edgard Mestre, ha fet una comparació entre una poma i el fong.

El fet que el mes de novembre d’aquest any hi hagi hagut una abundant collida de bolets ha sigut perquè les pluges han arribat molt abans, juntament amb el fred, i han provocat una bona campanya boletaire.

Un dels problemes que sorgeixen quan molta gent va a buscar bolets són les confusions que es generen a l’hora de collir-los. Els hospitals catalans han atès 220 persones per intoxicació de bolets els últims 5 anys, segons un informe del departament de Salut. Mestre assegura que “els bolets que són bons, són collits pels experts o perquè els animals del bosc se’ls han menjat” i quan queden els tòxics la gent els confon. Malgrat aquest fet l’estudiant assegura que “moltes vegades hi ha bolets verinosos que s’assemblen, pel color, però no ens podem deixar enganyar per aquest mite”. Molts dels inexperts en la matèria consulten guies i aplicacions que els ajuden a saber quin bolet han collit però “en moltes ocasions pot ser confús”.

Moltes zones del Bages són propenses en fer créixer bolets però depenen de la varietat hi ha bolets que necessiten els arbres per poder créixer i n’hi ha que viuen a través de restes orgàniques del terra com per exemple els peus violeta. Per tots aquells que vulguin anar sobre segurs poden trobar rovellons o pinetells a boscos frondosos i s’hi puguin distingir els pins i/o els avets.