Fem Poble, la CUP de la Catalunya Central, juntament amb el diputat Vidal Aragonès s’han reunit aquest matí a Sallent amb els comitès d’empresa d’ICL Sallent i Montajes Rus, UGT, CGT i la Intercindical per tal d’analitzar i trobar solucions a la problemàtica de seguretat a la mina de potassa de Sallent.

Demanen que no s’aprofiti la situació per fer acomiadaments col·lectius i en aquest sentit reclamen que els treballadors de Montajes Rus passin a treballar per ICL. El líder de Fem Poble, Guillem Cabra, ha demanat “que no se silenciï ni se soterri la problemàtica de la mina”.

La CUP, a més, exigeix responsabilitats a Iberpotash, Montajes Rus i al Departament de Treball i al d’Economia. Asseguren que, en els darrers anys, ICL ha deixat d’invertir en seguretat a la mina perquè el seu tancament està previst pel 2022. En aquest sentit, la formació demana que els treballadors subcontractats -2 de cada 3- passin a ser d’ICL i que no s’aprofiti la situació per fer acomiadaments col·lectius.

Els cupaires creuen que cal depurar responsabilitats pels darrers accidents mortals que ha patit la mina, i asseguren que Iberpotash i Montajes Rus en són responsables, com també el departament de Treball i el d’Economia. Per això, ara fa tres setmanes, van demanar la compareixença al Parlament dels consellers Chakir el Homrani i Àngels Chacón. De moment, aquesta petició segueix el seu curs habitual i els cupaires asseguren que “no entendrien que no es fes”. Recordem que en menys de dos mesos s’han produït dos accidents mortals i un de greu a les galeries de Sallent.

Convocatòria urgent del Fòrum de la Mineria

Per altra banda, des de Fem Poble, Cabra també ha demanat la convocatòria “urgent i imprescindible” del Fòrum de la Mineria per tal d’escatir responsabilitats i saber, de primera mà, quins plans de continuïtat i opcions de futur es planteja Iberpotash pel que fa a la mina de Vilafruns.