La CUP de Navàs rebutja els dos macroprojectes per instal·lar plaques fotovoltàiques a Palà de Torroella

177

En ple debat sobre la instal·lació d’aquests elements fotovoltaics al Bages, sorgeix una nova polèmica a Palà de Torroella. L’Ajuntament de Navàs, liderat per la CUP, s’oposa al projecte de la Generalitat d‘instal·lar plaques fotovoltaiques a la llera del Cardener propera al municipi. El problema no és l’aposta per les energies renovables, expliquen, sinó que aquest decret provoca que no es pugui debatre sobre com ha de ser l’estratègia de país a seguir per a dur a terme aquesta transició energètica.

I és que a Navàs hi ha sobre la taula dos macroprojectes a la llera del Cardener. Un, situat sobre Can Flautes, contempla una extensió de 4,5 hectàrees, l’equivalent a 8.800 panells solars; l’altre, situat al Pla de Can Riols, projecta una extensió de 30,8 hectàrees, l’equivalent a uns 30.000 panells.

Segons exposa la CUP en un comunicat, aquests macroprojectes van en detriment del model alimentari i paisatgístic que anhelen i de la sobirania alimentària que proposen pel municipi. Entenen que el decret llei afavoreix la subhasta del sòl, provocant un encariment de les seves terres a curt i a llarg termini. Segons diuen El sòl s’ha d’aprofitar per cultius i hi ha moltes alternatives on col·locar les plaques fotovoltaiques, ja sigui en teulades d’edificis públics, en sòl industrial o a les teulades de naus industrials, entre altres.