La cultura protesta a Manresa contra les restriccions imposades al sector

221
Concentració del sector cultural a Manresa el 5 de novembre - Foto: Fem Manresa
Concentració del sector cultural a Manresa el 5 de novembre - Foto: Fem Manresa

Diversos treballadors del sector cultural es van concentrar ahir davant de l’Ajuntament de Manresa per protestar contra les mesures restrictives del Govern.  

Entre cinquanta i seixanta treballadors del món de la cultura van manifestar-se ahir a la Plaça Major de Manresa. Es van concentrar a títol individual i s’hi va poder veure treballadors del Kursaal i freelance de la comarca amb el lema “Cultura és treball”. El sector cultural defensa que es troben en una situació crítica i que, malgrat les mesures sanitàries que van adoptar, el Govern els torna a impedir treballar. Àngel Guilanyà, tècnic freelance i participant de la protesta, explica com està vivint la situació. 

El manifest que es va llegir destaca que les ajudes són insuficients i que molts treballadors es troben sense ingressos des de l’inici de la pandèmia, al març. A més, el sector no entén com sempre són els primers damnificats quan s’ha demostrat que els espais culturals són els més segurs així com la cultura és necessària per la societat. 

Per aquesta raó, els sindicats organitzadors (ATECAT, TECNICAT i SMAC!) demanen ajudes directes i el pagament íntegre de les actuacions cancel·lades que no s’han pogut ajornar. De fet, la Generalitat ha aprovat recentment unes ajudes però segons els treballadors són insuficients i de difícil accés.

Les concentracions davant diversos ajuntaments venia convocada per una protesta al Departament de Cultura de Barcelona. Allà es va decidir crear una assemblea per debatre sobre noves concentracions. També per demanar el funcionament immediat de la taula interdepartamental de treballadors de la cultura que va aprovar el Parlament. 

Pel que fa al Moianès, a la capital s’hi van concentrar unes 25 persones, també a títol individual. La convocatòria es va acabar amb alguns manifestants ensenyant el cul i el lema “Cul-tura a l’aire”.