La consulta per decidir si les vaquetes segueixen sent part de la festa major de Santpedor serà el 24 de novembre. Els ciutadans hauran de respondre la pregunta: Santpedor ha de mantenir la celebració de les vaquetes?

La data i la pregunta de la consulta sobre la continuïtat de les vaquetes ja són públiques. Serà el 24 de novembre a la biblioteca, on hi haurà 3 meses ordenades alfabèticament. Podran votar els majors de 16 anys i el cens es va tancar el mateix dia que es va anunciar que s’organitzaria la consulta: el 5 de setembre. És a dir, no podrà votar ningú que s’hagi empadronat després d’aquesta data. La pregunta serà “Santpedor ha de mantenir la celebració de les vaquetes?” Els ciutadans podran votar si, no o deixar el vot en blanc.

La data de la consulta s’ha hagut de modificar per les eleccions espanyoles, que es celebraran el 10 de novembre. Per llei, no es poden celebrar consultes durant la campanya d’uns comicis electorals. Ho ha explicat l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina.

Xavier Codina, alcalde de Santpedor.

La decisió política d’aquesta consulta ha sigut consensuada entre els dos partits que hi ha a l’equip de govern, Esquerra Republicana i Junts per Santpedor, i demanen que el procés participatiu sigui respectuós. En aquesta línia, el líder de Junts per Santpedor, Antoni Puiggròs ha fet una crida a la ciutadania a anar a votar el dia de setembre.

Toni Puiggròs, líder de Junts per Santpedor

La consulta es farà presencialment i mitjançant les urnes per ser el màxim de transparent possible. D’aquesta manera també s’ha creat una comissió de seguiment amb persones alienes a la política per mantenir la màxima claredat possible durant el procés participatiu. Ho ha explicat el regidor de cultura, Agustí Comas.

Agustí Comas, primer tinent d’alcalde de Santpedor

Si guanyés el sí a les vaquetes, l’Ajuntament les seguiria organitzant mentre les institucions superiors ho permetin. Si guanyés el no, es deixarien de celebrar automàticament i es buscarien alternatives per omplir el buit que deixarien al programa de la festa major. Finalment, l’equip de govern també s’ha allunyat dels fets de Vidreres, on una vaqueta va saltar la tanca de seguretat i va ferir 17 persones, i Xavier Codina ha explicat que ja tenien pensat fer aquesta consulta abans que passés.