La Comissió Europea investiga possibles ajudes públiques il·legals a Iberpotash

739

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l’obertura d’una investigació exhaustiva sobre les ajudes públiques que Iberpotash ha rebut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri espanyol de Medi Ambient. Brussel·les vol determinar si les mesures públiques concedides a l’empresa minera s’ajusten a la normativa de les ajudes estatals de la Unió Europea o si suposen un “avantatge selectiu” per a la companyia.

 

L’executiu comunitari explica que se centrarà en dues de les cinc ajudes que inclou la denuncia presentada el 2012 – una garantia financera de dos milions d’euros i un finançament públic de gairebé 8 milions d’euros. Així, la Comissió senyala que investigarà “si la garantia financera, fixada originalment en dos milions d’euros, és molt inferior al que exigeixen les normes mediambientals” de la Unió Europea. Si es confirmés, la Institució adverteix que suposaria un “avantatge financer il·legal”.

D’altra banda, la investigació examinarà també si el finançament públic de les mesures de protecció mediambiental xifrat en 7’9 milions d’euros l’ha de pagar la Generalitat o la mateixa empresa contaminant. La Comissió afirma en un comunicat que suposaria una infracció, ja que “seria una autoritat pública la que estaria cobrint les despeses de neteja enlloc de l’empresa responsable”.

 

Iberpotash té obert un altre procediment d’infracció europeu des del 10 de juliol del 2014, en aquest cas per contaminació a les mines de sal de Sallent, al Bages.