La comarca del Bages és, fins ara, la més castigada pel foc aquest estiu. Així ho confirmen els Agents Rurals, que asseguren que el foc d’aquest cap de setmana ha cremat més hectàrees que tots els que hi ha hagut a Catalunya en la primera meitat de la campanya de prevenció d’incendis, entre el 15 de juny i el 30 de juliol. Fins a 367 hectàrees, doncs, han cremat durant quatre dies als municipis de Santa Maria d’Oló i Artés en un foc que ha mobilitzat a tot el país. I és que les flames van obligar a desallotjar dissabte 12 masies, una casa de colònies i tot el nucli de Sant Joan d’Oló, que celebrava la seva festa major.

Des de l’inici de campanya d’estiu ja s’han declarat al Bages tres incendis importants – entre ells el que va tenir lloc a finals del mes de juny a Sant Fruitós de Bages, on es van calcinar unes 100 hectàrees de terreny agrícola i forestal. En total, la comarca suma més de 500 hectàrees cremadesLa segona comarca més afectada és el Baix Ebre, amb 113 hectàrees cremades, i la tercera l’Anoia, amb 33,61 hectàrees. Pel que fa a Catalunya, fins al 30 de juliol, els incendis declarats aquest estiu han cremat un total de 277 hectàrees.

Tot i que aquest estiu la comarca bagenca ha estat molt castigada per les flames, no ha estat un dels “més actius”. Així ho explica Agustí Masana, membre de l’ADF Pla de Bages:

El Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PIV) finalitzarà l’1 de setembre. Aquest dispositiu d’alerta té com a eixos d’actuació reduir el nombre d´incendis, minimitzar-ne els efectes a partir de la vigilància, i l’assistència tècnica amb l’Ajuntament en cas d´incendi important.

El 1994 va ser l’any negre pel que fa a incendis. Aquell juliol no dista gaire de l’actual: les temperatures s’enfilaven per sobre dels 40 graus i es van declarar més de 60 focs a Catalunya. La primera onada va assolar el Bages i el Berguedà, i també el nord del Baix Llobregat. El de la Catalunya Central va cremar 46.000 hectàrees, el més greu que hi ha hagut mai al país. El foc va començar per unes espurnes a la línia de Fecsa. De fet, la comarca sempre ha estat un polvorí. El clima, les baixes precipitacions i el poc manteniment dels boscos han estat els principals factors de risc.

 

Imatge de media.cat.