La Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages acull la presentació del documental ‘Borallons de neu’

119
Victòria Soler (professora Institut Gerbert d'Aurillac), Joan Carles Batanés (alcalde de Sant Fruitós de Bages) i Xavier Valls (professor de l'Institut Pius Font i Quer)

‘Borallons de neu’ és un projecte que ha estat impulsat pels professors Xavier Valls, del Pius Font i Quer, i Pep Castilla, del Lluís de Peguera i que explica l’experiència d’alumnes de Batxillerat als camps de concentració nazis. Els protagonistes del documental són els mateixos alumnes de Batxillerat de quatre instituts bagencs, entre ells l’Institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages.

Amb aquesta experiència alumnes de l’institut sanfruitosenc i de tres instituts manresans van poder visitar l’any passat els camps de Mauthausen i Gusen, on als anys 40 van morir Artur Cura i Antonio Escalè, dos deportats de Sant Fruitós de Bages. El documental, que es va projectar aquest dimecres a la biblioteca municipal, es divideix en dues parts. Ho ha explicat a Ona Bages, Victòria Soler, professora de l’Institut Gerbert d’Aurillac. “El documental està dividit en dues parts una seria més l’experiència dels alumnes, prèvia i posterior de visitar els camps, i després hi ha una altra part que seria una gravació ‘in situ’ a partir de les lectures d’Amat Piniella, del seu llibre K. L. Reich”.

El documental, titulat ‘Borrallons de neu’ dura uns 40 minuts. És el segon any que l’institut santfruitosenc participa en aquesta iniciativa, però ha estat el primer cop que s’ha tirat endavant aquest projecte videogràfic, realitzat per professionals, però amb protagonistes dels quatre instituts del Bages.

Victòria Soler (professora de l'Institut Gerbert d'Aurillac) i Maria Arjona i Bernat Bernabeu (alumnes Institut Gerbert d'Aurillac)
Victòria Soler (professora de l’Institut Gerbert d’Aurillac) i Maria Arjona i Bernat Bernabeu (alumnes Institut Gerbert d’Aurillac)

La projecció del documental està emmarcada en la segona edició del cicle ‘Sant Fruitós de Bages i els camps d’extermini nazis: recordar per no oblidar’. Aquest dimecres a la Biblioteca Municipal van intervenir els alumnes de l’Institut Gerbert d’Aurillac Bernat Bernabeu i Maria Arjona, dos dels deu alumnes de Sant Fruitós de Bages que apareixen al treball videogràfic. Diverses institucions han col·laborat econòmicament amb el projecte, com l’Ajuntament de Manresa, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya,