La bagenca Ylènia Morros explica que tenir un TCA és com conviure amb un monstre

814

Ylènia Morros, periodista d’Ona Bages, fa un any que va deixar d’estar al capdavant de la ràdio per problemes de salut: tenia un Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA). Un any després n’hem parlat amb ella per saber com està.

La bagenca de 27 anys conviu amb un TCA (trastorn de la conducta alimentària). Aquest dissabte dia 30 de novembre és el dia internacional contra la lluita dels TCA, com són: bulímia, anorèxia, trastorn per afartament, vigorèxia i els TCA No Especificat entre d’altres. En el seu cas és Anorèxia Nerviosa Atípica.

Actualment aquesta malaltia afecta 1 de cada 20 adolescents a Catalunya i Morros explica que “s’apodera de tu i no ho pots evitar. És com un monstre que tens a dins i fa que t’odiïs.”. Segons ella és complicat saber l’origen del trastorn, perquè hi ha molts factors, però argumenta que un d’ells és la pressió social exercida sobre les dones.

Aquest és el cas de Morros, que deixa clar que arran de les conductes de la societat va començar a autocriticar-se i a culpar-se del seu cos. Això va produir que mengés de forma més regular i estricta, anés molt al gimnàs i finalment es provoqués el vòmit cada cop que ingeria un aliment. Un cop es va adonar compte del problema va anar a demanar ajuda professional al CAP i la van derivar a un psicòleg que li donava ajuda cada 3 mesos, fins que finalment va acabar al centre de dia de Terrassa (Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària). Allà es va trobar amb què “a tothom els fan seguir el mateix patró per curar-se i això desmotiva, perquè veus que no tens un seguiment específic per a tu”, assegura Morros. Ella deixa clar que és molt autoexigent i això va fer que el trastorn augmentes.

Actualment Ylènia Morros encara està en tractament i se sent “encallada, però hi ha esperances de sortir-ne” però encara queda molt procés per endavant. Malgrat tot deixa clar que el seu entorn d’amistats i família l’han ajudat a combatre el problema.

La bagenca de 27 anys conviu amb un TCA (trastorn de la conducta alimentària). Aquest dissabte dia 30 de novembre és el dia internacional contra la lluita dels TCA, com són: bulímia, anorèxia, trastorn per afartament, obesitat, vigorèxia i els TCA No Especificat els no especificats entre d’altres.

Actualment aquesta malaltia afecta 1 de cada 20 adolescents té TCA a Catalunya i Morros explica que “s’apodera de tu i no ho pots evitar. És com un monstre que tens a dins i et fa odiar-te”. Segons ella és complicat saber l’origen del trastorn, perquè hi ha molts factos, però argumenta que un d’ells és la pressió social exercida sobre les dones

Aquest és el cas de Morros, que deixa clar que arran de les conductes de la societat va començar a autocriticar-se i a culpar-se del seu cos. Això va fer que menges de forma més regular i estricta, anés molt al gimnàs i finalment es provoqués el vòmit cada cop que ingeria un aliment. Un cop es va adonar compte del problema va anar a demanar ajuda professional al CAP i d’allà a un psicòleg que li donava ajuda cada 3 mesos i després va acabar al centre de dia de Terrassa ( Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària). Allà es va trobar amb què “a tothom els fan seguir el mateix patró per curar-se i això desmotiva, perquè veus que no tens un seguiment específic per a tu”, assegura Morros. Ella deixa clar que és molt autoexigent i això va fer que el trastorn augmentes.

Actualment Ylènia Morros encara està en tractament i se sent “encallada, però hi ha esperances de sortir-ne” però encara queda molt procés per endavant. Malgrat tot deixa clar que el seu entorn d’amistats i família l’han ajudat a combatre el problema.

Us deixem aquí l’entrevista a Ylènia Morros:

DADES SOBRE EL TCA:

1 de cada 20 adolescents té TCA a Catalunya
40% canviaria alguna cosa el seu cos
26% es vol aprimar
23% alguna vegada ha fet dieta
39% ha rebut critiques pel seu físic.