Sant Fruitós de Bages va obrir els tres col·legis amb tota normalitat. Dins i fora dels tres recintes habilitats per la votació s’hi aplegaven les persones que hi havien fet nit i les que s’hi van anar afegint a partir de les 5 de la matinada.

Pels volts de les 8 arribaven les urnes enmig d’una gran expectació i càntics de “Votarem”.

Ja hi havien totes les meses constituïdes quan, a les 9 del matí s’obren els col·legis per començar la votació. És aleshores quan, just han votat unes poques persones, el sistema informàtic comença a fallar. Una hora abans, però, el Govern anunciava el censc universal i, per tant, els votants podrien fer-ho a qualsevol mesa de Catalunya, això sí, sempre que el sistema no fallés, com va passar a l’escola Pla del Puig i al Monsenyor Gibert. Això va fer que algunes persones optéssin per anar a altres municipis. A Pineda de mica en mica però anaven fent.

Va ser cap al migdia que es desencallava el sistema informàtic al Pla del Puig i més tard al Monsenyor Gibert i les llargues cues començaven a avançar amb fluïdesa fins a arribar al tancament dels col·legis electorals.

Cada hora que passava es feia més tensa pensant en la possibilitat que en algun moment arribaria la Guàrdia Civil al municipi i va començar a córrer la consigna d’agrupar tota la votació en un sol col·legi. Així ho van fer primer a Pineda de Bages un cop van veure que l’índex de participació ja era l’habitual de les darreres eleccions. A Pineda els resultats van ser de 595 SÍ, 12 NO i 5 en blanc.

A les 7 de la tarda ho va fer el col·legi del Monsenyor Gibert. Així, es van centralitzar tots els vots i la continuïtat de les votacions al Pla del Puig, que va estar obert fins a les 8 del vespre, hora que es van tancar les portes per efectuar el recompte. Seguidament es van comunicar a totes les persones que havien anat venint de les altres escoles i esperaven fora per saber els resultats.

Recompte de vots del referèndum a Sant Fruitós de Bages: un total de 2.950 persones han votat a Sant Fruitós en els tres col·legis electorals. D’aquests, 2.765 participants han votat que Sí, 146 que No, 28 en blanc i 11 vots nuls.

Un cop finalitzada la jornada electoral, alguns veïns van acostar-se al Bar del Nexe per seguir el que passava a la resta de Catalunya.