Junqueras, Sànchez, Cuixart i Romeva aniran a la presó dels Lledoners

135
Jordi Cuixart i Jordi Sánchez FOTO-LAVANGUARDIA
Jordi Cuixart i Jordi Sánchez FOTO-LAVANGUARDIA

A falta que es notifiqui si es trasllada també a Turull, Rull i Forn, els altres quatre presos polítics homes ingressaran als Lledoners entre dimecres i dijous

La presó dels Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, acollirà a partir d’aquesta setmana a 4 dels 9 presos polítics. Oriol Junqeras, Raül Romeva, Jordi Sánchez, i Jordi Cuixart ingressaran als Lledoners en algun moment entre dimeces i dijous. Un trasllat del qual s’encarregarà la pròpia Generalitat. Carme Forcadell i Dolors Bassa, per altra banda, ingressaran a la presó del Puig de les Basses. L’exconseller d’Interior Joaquim Forn; el de la Presidència Jordi Turull, i el de Territori Josep Rull encara estan pendents que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena doni el vistiplau a Institucions Penitenciàries per poder ser traslladats. Però s’espera que actuï com amb la resta de presos i autoritzi també el trasllat al·legant que és competència exclusiva del Ministeri de l’Interior.

La presó dels Lledoners, a 7km de Manresa i 70km de Barcelona, es va inaugurar al 2008 i és una de les més noves que hi ha a Catalunya. Té 8 moduls amb cel·les dobles, a més de gimnàs, aules de formació, biblioteca, i una piscina que només poden utilitzar aquells que segueixin amb èxit els programes de rehabilitació. A dia d’avui compta amb 684 interns per un total de 929 places (73,6% de capacitat). Des de Justícia asseguren que la opció dels Lledoners s’ha considerat la més adient.

El règim de visites serà molt semblant al que tenien a les presons madrilenyes: 40 minuts a la setmana per estar al locutori amb amics o familiars, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts. Hi ha una diferència, però, que afecta als presos que tenen fills de menys de 10 anys, i és que als centres de la Generalitat els pares poden fer 90 minuts de convivència cada setmana amb els seus fills menors de 10 anys, a diferència de les tres hores cada tres mesos de què disposaven fins ara a les presons madrilenyes.

Un cop ingressin, després de les pertinents revisions mèdiques i entrevistes, se’ls ubicarà al mòdul que es cregui oportú. La presó dels Lledoners destaca per la seva aposta per la participació i convivència. És l’única del territori on els presos s’organitzen en comissions i fan propostes que es voten democràticament i es porten a terme amb l’ajuda dels professionals del centre.