Josep Rueda, president de CCOO de la Catalunya Central: “El tancament de Vilafruns tindrà un impacte més fort al tancament de Nissan”

225

Els sindicats són optimistes per a revertir la situació del tancament de la mina de Vilafruns. En declaracions a La Central d’Ona Bages, Ruben Gaona, president del comitè d’empresa d’ICL i Josep Rueda, president de Comissions Obreres a la Catalunya Central, asseguren anar tots a una.

Els dos han fet una crida a les administracions i famílies afectades pel tancament de la mina i creuen que si treballen tots a una, podran revertir la situació. Això no impedeix que la situació sigui complicada i que el tancament comprometi el futur d’ICL. De fet, Josep Rueda assegura que l’impacte que té aquest tancament de Vilafruns serà major que el que ha tingut el tancament de Nissan a Catalunya, ja que tindrà impacte en un territori més petit i afectarà moltes famílies.

 

Dimarts en el Fòrum de la MineriaGaona i Rueda han confirmat que es faran mobilitzacions fora de la reunió per a defensar els drets dels treballadors acomiadats. En aquest sentit, Gaona ha aprofitat per fer una crida al poble de Sallent.

 

Ahir dijous, es va produir la primera reunió entre el comitè d’empresa de Montajes Rus i la direcció. Una trobada que va servir per a presentar l’ERO a 245 treballadors i per començar a negociar. De fet, aquesta negociació seguirà dimarts en paral·lel a la trobada del Fòrum de la Mineria. Des de Comissions Obreres es creu que Montajes Rus té una responsabilitat cap als seus treballadors i ha de complir amb aquesta responsabilitat, a l’hora que vetllar per revertir la situació.

En aquest sentit, el sindicat preparava un pla de transició perquè ja sabien que Vilafruns tancaria en un any, però la decisió d’avançar aquest tancament els ha compromès. Comissions Obreres treballava a formalitzar les prejubilacions de diversos treballadors per a minimitzar l’impacte del tancament. Ara, els esdeveniments han accelerat aquest treball.

Des del comitè d’empresa d’ICL, malgrat ser optimistes, també creuen que no serà fàcil perquè la decisió de l’empresa és molt ferma.

L’objectiu és reduir al màxim el nombre d’afectats i des del comitè d’ICL exigeixen a la direcció un pla de viabilitat per l’empresa. Amb tot plegat, els sindicats són optimistes de trobar una solució sempre que tots vagin a una.

D’altra banda, una altra preocupació en tota aquesta problemàtica és el futur d’ICL després del tancament de Vilafruns. Amb la mina de Súria com a única instal·lació operativa, el comitè d’empresa no veu gaire clar el futur de la companyia.

Per acabar, Comissions Obreres també demana que ICL no justifiqui el tancament en les pèrdues. Segons el sindicat hi ha diners per a revertir la situació. També asseguren que no es plantegen un trasllat de treballadors a altres explotacions com a solució al conflicte.