Jordi Fàbregas i Canadell, músic i activista cultural Sallentí, rebrà el premi Bages de Cultura 2016. Un reconeixement creat per Òmnium Cultural que va pe la 34a edició i que enguany vol reconèixer la tasca recuperant, normalitzant i divulgant la música popular catalana que Fàbregas ha fet les últimes dècades. El creador de grups com La Roda, La Murga, Primera Nota o El Pont d’Arcalís, va entomar amb “sorpresa” aquest reconeixement que considera un “gran honor i responsabilitat”:

 

Fàbregas porta 40 anys immers en él món del folk i la música popular catalana, que ha mirat de recuperar i divulgar després d’anys de paràlisi durant la dictadura franquista. Així, ha impulsat la creació de del festival Tradicionàrius el 1988 i del CAT Centre Artesà Tradicionàrius el 1993, del qual ha sigut sempre director. A més, ha creat peces amb textos seus o de poetes com Màrius Torres, Josep Fàbregas, Miquel Martí i Pol o Miquel Desclot. Porta enregistrats ja 16 discos, l’últim dels quals ‘Així s’encenen al vent’, amb el grup Coses i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que van presentar a la Fira Meditèrrànea. El sallentí ha sigut creador, també, de l’orquestra Harmònica Brava (1979), grups de folk com La Murga (1980) i Primera Nota (1987), i El Pont d’Arcalí, grup referent de música tradicional dels Pirineus.

El premi Bages de Cultura és doncs un reconeixement a aquesta trajectòria i la seva ingent tasca de recuperació, creació i divulgació de la música popular catalana. I és que com reconeix el propi Fàbregas, tot i que a ell el que li agrada “és sortir a l’escenari, cantar i explicar les meves cançons”, a la seva generació li ha tocat fer “una doble feina”:

 

Amb tot, Fàbregas veu amb “optimisme” la situació del folk a dia d’avui i la pujança de joves grups i cantaires amb molta qualitat interpretativa:

 

El premi Bages de Cultura s’entregarà a l’artista sallentí divendres que ve 25 de novembre a les 20h a l’ajuntament de Manresa.