Jocs de llum i colors, homenatges i molta música a la cloenda dels 50 anys de la Coral Escriny de Santpedor

159
Concert nadal 50 coral escriny FOTO.ORIOL REGUANT
Concert nadal 50 coral escriny FOTO.ORIOL REGUANT

Diumenge dia 13 es farà el segon dels concerts de Nadal de la Coral de Santpedor que tanca així un any de celebració dels seus 50 anys

La Coral Escriny de Santpedor encara els darrers compassos de la celebració dels seus 50 anys amb emoció i molta música com no podia ser d’una altra manera. Diumenge i amb el rètol de complet es farà el segon dels concerts de Nadal a l’Auditori del Convent de Santpedor amb una proposta que barreja música, color i llum. En un concert que ja es va poder veure el dia de Nadal, la Coral vol que el darrer acte dels 50 anys doni el protagonisme a tots els que han format part de la història del cor de Santpedor i hi participen els exdirectors del cor, els fundadors i més d’un centenar de cantaires i excantaires en una segona part farcida de records.

La Coral va fer una crida a excantaires perquè participessin en el darrer acte del 50è aniversari i als més de 60 cantaires que actualment hi ha a la coral se n’hi van sumar una quarantena més. Però el concert té molts més atractius. És el 50 concert de Nadal que fa el cor, que mai no ha faltat a la cita en aquests 50 anys de vida i ha fet del concert de Nadal de la Coral una tradició al poble.

Musicalment, el 50è Concert de Nadal de la Coral Escriny s’obre amb un conjunt de tres peces litúrgiques que parteixen d’un mateix text: O MAGNUM MYSTERIUM, un responsori de les Matines de Nadal. Veurem la mirada diferent que n’han fet tres compositors d’èpoques contrastades: Tomás Luis de Victoria (1548-1611), Francis Poulenc (1899-1963) i Javier Busto (1949-). A continuació donarem pas a Song of the Universal una obra del prolífic compositor noruec Ola Gjeilo (1978-) amb text del poeta Walt Whitman, un dels màxims exponents de la poesia nord-americana contemporània. La Cantata Nadal 2000 clourà aquest concert. Aquesta obra va ser composta durant la darrera tardor del segle XX pel compositor i director Josep Vila i Casañas a partir d’un text encarregat al poeta Miquel Martí i Pol. L’obra es va estrenar l’any 1999 en el marc del Concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català. El poema ens parla en un to festiu i reflexiu alhora de la vivència del Nadal en el context del canvi de segle. I ho fa amb tal profunditat espiritual i humana que fa que avui segueixi sent una obra encara del tot vigent. La versió que porta l’Escriny aquest Nadal és una adaptació per a cor mixt que ha fet expressament el mateix compositor per al cor del Bages. És en la interpretació d’aquesta obra que es compta amb la participació d’excantaires de la Coral Escriny.

Un homenatge als fundadors de la Coral

A més de la part musical, el concert que es porta aquest diumenge al Convent pretén portar moltes més sorpreses. Deu projectors donaran llum i color a les pedres de l’Auditori del Convent de Sant Francesc, una joia arquitectònica al Bages que es va restaurant a principis del segle XX en una combinació perfecte entre l’estructura del 1721 i la modernitat de la proposta. Una projecció a l’inici de la segona part recordarà com es va fundar la Coral i farà un homenatge als seus 10 fundadors amb un record especial a Gaietà Prat que va morir aquest any passat. També servirà per reconèixer la feina dels 5 directors que ha tingut la coral en aquestes 45 dècades.