El celler Santmartí de Serraïma està de verema. És la recol·lecció o collita del raïm per la producció del vi que es duu, des de fa uns anys, uns quinze dies abans del que es feia anys enrere a causa del canvi climàtic. La família Santmartí va inaugurar les noves instal·lacions fa cinc anys i han reprès la producció de vi. El mas, que data de l’any 996, havia tingut fins a 3 cellers, el que està en ús actualment és el del segle 18, on encara se’n conserven les tines de ceràmica.

Les terres de Santmartí tenen un total de 9 hectàrees de vinya plantades i de les quals 4 estan en explotació, ja que la resta encara són massa joves. Un cop la vinya estigui en producció, el celler podrà fer, anualment, unes 45.000 ampolles de vi. Actualment, el propietari, ha ressaltat que en el punt el qual es troba el raïm ara és quan es controla “en quin grau es troba i quina acidesa té”, ell mateix ho explica en detall.

Des del celler Santmartí també s’ha destacat la diferència entre tots els vins que hi ha a la comarca, però destaca que “un bon raïm sempre t’assegura un bon vi”. Santmartí també ha explicat per Ona Bages els tipus de vi que podem trobar al mercat.

Els vins del celler Santmartí és el tretzè celler en incoporar-se a la DO Pla de Bages. Us deixem amb el Sallent en positiu que va fer Judith Peñaranda: