Una de cada dues persones fumadores morirà a causa del tabac. És la conclusió a la que arriben diversos experts, a qui preocupa, i molt, l’entrada de nous productes no testats ni regulats com ara els vapejadors i les pipes d’aigua. Així ho diu una enquesta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, que assegura que només el 50% de la població catalana es considera no fumadora. De l’altra meitat, més d’un 20% fuma habitualment i un 35% és exfumadora. 

Joan Lozano és metge de CAMFIT especialista en antitabaquisme i assegura que a dia d’avui segueixen havent-hi més de 25 malalties relacionades amb el tabac i acusa les empreses productores de viure de la mort dels seus clients i perpetuar-la amb noves vies per consumir tabac cada cop més noves. Un exemple son els vapejadors, que estan tan de moda, sobretot entre la població més jove. Lozano insisteix en el perill que suposen perquè, d’una banda, no hi ha regulació i, de l’altra, assegura que contenen tots nicotina tot i que a l’embalatge digui que no. Dilluns va passar per aquest programa i feia una metàfora per clarificar que fumar a vapor d’aigua no soluciona res. 

 

Va afegir, a més, que ja estan sortint malalties noves derivades dels vapejadors. La comunitat de metges també demanen més mesures per part dels governs, a qui acusen de no fer-hi suficient, malgrat saber la gravetat de la situació. En aquest sentit, troba bé les restriccions de fum que s’han aprovat últimament en alguns espais, però creu que encara es podria acotar més. 

“Prohibint el fum a l’espai públic hi guanya tothom”

 

Tanmateix, volia deixar clar que un païs lliure de fum no és sinònim de lliure d’addictes al tabac. És el cas de Suècia, que només un 5% de la població fuma, però un nombre molt elevat consumeixen “snus”, una pasta de tabac que es posa a la boca i que està prohibida a la major part del món.