Jaume Pelegrí, d’UDC de Santpedor: “no es pot descartar una DUI”

155

La pregunta d’Unió Democràtica de Catalunya a la militància que s’haurà de respondre el 14 de juny per definir el partit en relació amb el procés està aixecant molta polseguera. També a Santpedor i el Bages. La pregunta, aprovada amb 17 vots a favor i 9 en contra, i realitzada des del sector més pròxim a Duran i Lleida, demana: ‘Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrat i d’acord amb els següents criteris?’ Els sis criteris són: no limitar l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya, que totes les decisions es prenguin per majoria, que el procés es gestioni des del diàleg amb el govern espanyol, que no hi hagi declaració unilateral ni procés constituent al marge de la llei, descartar escenaris fora de la UE i garantir la cohesió social.

A part dels 9 membres de la direcció que hi van votar en contra, la pregunta ha generat molta controvèrsia a la militància per considerar-se ambigua i supeditar el procés a les lleis espanyoles. El màxim representant d’Unió Democràtica a Santpedor, Jaume Pelegrí, així ho ha afirmat en una conversa amb els Informatius de Ràdio Santpedor. Pelegrí ha mostrat el seu desacord amb una pregunta que “ens lliga de peus i mans davant l’estat perquè ens supedita a la seva voluntat. A més, és ensenyar ja les cartes, els nostres límits, d’entrada”. L’ex regidor de Santpedor, també ha subratllat que tot i ser sempre partidari “de la negociació i el diàleg”, no es pot descartar una declaració unilateral d’independència “encara que no sigui el nostre panorama desitjat”. Pelegrí també ha destacat que, al seu parer, al Bages hi ha majoria de militants d’Unió Democràtica que són més pròxims a aquestes tesis i que haguessin preferit una pregunta més concisa i clara sobre la independència de Catalunya. Tal és la disjuntiva en què afirma es troben ell i els militants que pensen com ell, que es planteja “deixar el partit si no canvien les coses en una direcció en què ens sentim més còmodes”.

En els propers dies, veurem fins a quin punt la militància d’Unió Democràtia és capaç de fer força per canviar la pregunta, o, sinó és així, quin és el resultat a la mateixa el proper 14 de juny.