ICL vol fer un camp fotovoltaic al runam del Cogulló i els ecologistes critiquen que és una “cortina de fum”

201
Pla general del runam salí del Cogulló de Sallent. Imatge publicada el 15 de gener del 2020 (Horitzontal)

L’empresa ICL, que gestiona les mines de Súria i Sallent (Bages), vol aprofitar temporalment una part del runam del Cogulló per instal·lar-hi un parc solar. El projecte, que porta per nom ‘Cogulló Solar Plant‘, vol aprofitar la cara sud del runam per instal·lar-hi set parcs amb una superfície de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció continua de 30 megawatts. El cost d’execució del projecte, que assumiria íntegrament ICL Iberia, s’ha calculat en 18 MEUR. Des de la plataforma ecologista Prou Sal critiquen que es tracta d’una “cortina de fum”. Ho verbalitza el seu portaveu Jep Ribera.

 

El director de Medi Ambient d’ICL, Lluís Fàbrega, assegura que el projecte neix d’un debat intens en el si de l’empresa per pal·liar la seva petjada de carboni i donar-li una doble viabilitat al Cogulló. Segons l’estudi que ha encarregat l’empresa, la instal·lació tindria una producció anual de 45 gigawatts, l’equivalent al consum de més de 12.000 llars i podria cobrir tot el consum del municipi de Sallent, tant de llars com d’enllumenat públic, comerços i indústria. En aquest sentit, Fàbrega ha dit que una part de l’energia sobrant, la podríen compartir amb el municipi de Sallent.

Fàbrega ha dit que es tracta encara d’un projecte molt embrionari, tot i que ha deixat clar que és una aposta de l’empresa. El responsable d’Iberpotash ha assegurat que el nou ús fotovoltaic que se li vol donar al Cogulló és totalment compatible amb la restauració del runam salí, ja que la nova instal·lació tindria una vida útil més curta que el període de restauració. El camp fotovoltaic podria tenir una vida útil de 10 o 12 anys, mentre que la restauració del Cogulló es podria allargar uns cinquanta anys.

Fábrega afegeix que el retard del col·lector de salmorres els ha deixat amb la necessitat de buscar una solució

 

En aquest sentit, diu que a banda de crear un nou dipòsit salí és només una de les possibles solucions.

 

L’nforme que ha encarregat Iberpotash admet que el fet d’instal·lar plaques solars en el vessant sud del dipòsit produirà un impacte visual, però subratlla que serà molt menor que els beneficis que es pot obtenir de la producció d’energia elèctrica de fons renovables