ICL vol el 80% de l’aigua que surt de la depuradora de Manresa per al seu ús privat i industrial

190
Pla general del riu Llobregat. Imatge del 30 de setembre del 2020. (Horitzontal)

La depuradora de Manresa aporta una mitjana anual de 8,5 hectòmetres cúbics d’aigua neta al riu Cardener, afluent del Llobregat. Ara, ICL-Iberpotash, l’empresa que gestiona les mines del Bages, ha sol·licitat al departament de Territori i Sostenibilitat poder disposar de 6,86 hectòmetres cúbics anuals d’aquesta aigua, el 80% del total que surt d’aquestes instal·lacions. Són uns 200 litres per segon que es destinarien a l’ús exclusiu i privat de la planta de sal que l’empresa té a Súria. El pla ha posat en alerta els ecologistes, que el qualifiquen de “despropòsit ambiental”. Per la seva part ICL assegura que és clau per garantir “la viabilitat i el futur de l’empresa”. La previsió és que l’Agència Catalana de l’Aigua es pronunciï en el termini aproximat d’un mes.

ICL vol utilitzar aquesta aigua per a la producció de sal vacuum i per la dissolució de residus salins que se’n deriven. Ara, el pla està en mans de l’ACA, que és qui ha de donar o no el vistiplau. Fonts de l’organisme han assegurat que si s’acaba donant llum verda a la sol·licitud que ha fet Iberpotash, aquesta derivació no tindrà una incidència rellevant en la conca hidrològica que formen el Cardener i el Llobregat.

Ara bé, els grups ecologistes s’hi oposen frontalment. La Taula del Llobregat, que agrupa diferents entitats, ja ha presentat al·legacions a la concessió. El seu portaveu, Jep Ribera, assegura que es tracta d’una bestiesa perquè deixa el riu molt escanyat.

Segons Ribera, es tracta d’un despropòsit ambiental perquè aquesta actuació deixaria un riu Llobregat més estressat del que ja està.

 

D’altra banda, crítica que aquesta demanda vingui d’una empresa, ICL, que no ha complert les seves promeses en molts àmbits.

 

La resposta d’ICL a través d’un comunicat, és que el volum d’aigua sol·licitat garantirà no només la culminació de la transformació de l’activitat de la companyia en una mineria del futur” sinó també “la viabilitat i el futur de l’empresa”. A més, asseguren que les obres de construcció necessàries per posar en marxa el projecte significaran “una inversió inicial per part d’ICL d’aproximadament 45 milions d’euros i la creació de més de 80 llocs de treball”.

Des de l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua, el seu president, Xavier Latorre, valora positivament el projecte “des de la perspectiva que permetria duplicar la reutilització d’aigües regenerades en l’àmbit industrial a Catalunya”.

 

Latorre insisteix en el fet que és l’ACA qui té la darrera paraula i qui determinarà si el cabal sol·licitat per l’empresa “és poc, molt o massa”.

 

No obstant això, davant de les queixes dels ecologistes sobre com pot afectar els rius Cardener i Llobregat, diu que té clar que en qualsevol cas l’organisme “els obligarà a retribuir els mateixos cabals en les mateixes condicions, no en tenim cap mena de dubte”.