ICL retira l’ERO però busca pactar 25 baixes voluntàries a través de prejubilacions

167

ICL Iberia ha decidit retirar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) i pactar 25 baixes voluntàries a través de prejubilacions. Així ho ha anunciat, aquest divendres, la direcció d’ICL Iberia als representants dels treballadors, després de comptar amb l’aval de la matriu, ICL Grup. Segons explica l’empresa, en un comunicat, ara estan treballant per buscar “altres alternatives per a garantir les inversions i viabilitat de l’empresa”. ICL preveu fer una reestructuració de l’activitat minera per potenciar, d’una banda, la mina de Cabanasses i, alhora, mantenir més personal a la mina de Vilafruns (Balsareny). En el cas de Vilafruns, afegeixen, duran a terme tasques relacionades amb el projecte de connexió de les dues mines, que està en fase d’estudi.

Segons ICL les actuacions de millora i eficiència que s’han dut a terme en els darrers mesos, seguint el pla de viabilitat, “ajudaran a reduir el nombre de persones afectades per la reestructuració de la companyia”. Tot i que l’empresa va anunciar un ERO per a 110 empleats, ara, diuen, plantegen “una afectació molt més baixa”, del voltant d’uns 25 treballadors, que esperen que siguin prejubilacions. La xifra definitiva, però, dependrà de l’aprovació d’inversions estratègiques per part de la seva matriu, ICL Grup, i de la implantació de més canvis en el model organitzatiu.

Reestructuració de l’activitat

ICL ha anunciat una reestructuració de l’activitat minera que inclou el redisseny dels models d’organització. Algunes mesures organitzatives, diuen, ja han estat posades en marxa i s’espera que tinguin continuïtat. L’objectiu, expliquen, és d’una banda potenciar la mina de Cabanasses, però també mantenir més personal a la de Vilafruns. En aquest segon cas la intenció és que realitzin tasques relacionades amb el projecte de connexió de les dues mines.

El projecte per connectar les dues mines té, segons ICL, “una gran complexitat tècnica i un elevat cost econòmic”. A hores d’ara l’empresa està a l’espera d’acabar els estudis per assegurar-ne la viabilitat i que pugui ser aprovat per la matriu.

“Hem fet un esforç molt important”

A través del comunicat, Carles Aleman, president d’ICL Iberia, assegura que han fet “un esforç molt important per mantenir els màxims llocs de treball”. “No és gens fàcil mantenir l’equilibri entre fer viable la companyia i causar el menor impacte personal i social possible”, afegeix. No obstant això posa l’èmfasi en la importància que tenen els canvis en el model organitzatiu i el recolzament inversor del Grup. “Sense això no podrem sobreviure”, assegura.